XPS – az extrudált polisztirol

Az expandált polisztirol – EPS – mellett a másik, nagyon népszerű polisztirol termék az extrudált polisztirol, aka az XPS.

Az XPS gyártása

Napjainkban az extrudált polisztirolhabokat speciális granulátumból készítik.Égéskésleltető adagolásával az éghetőségi tulajdonságot szabályozzák.

Az XPS tulajdonságai

Az extrudált polisztirol termékeknek a többi hőszigetelő anyaghoz képest kis testsűrűségűek, viszonylag erős mechanikai tulajdonságaik vannak. Elenyésző vízfelvételüknek köszönhetően kiváló hőszigetelő tulajdonságukat tartós nedvesség jelenlétében képesek megőrizni. Azt is megállapíthatjuk, hogy nagy a páradiffúzióval szembeni ellenállásuk. Viszonylag kis hőmérsékleten meggyulladnak, azonban a kis testsűrűség miatt a tüzet nem táplálja, ezért az égő termék gyorsan kialszik.

XPS - extrudált polisztirol érdesített felülettel - hőszigetelés

Ragasztható oldószermentes (diszperziós vagy epoxibázisú) ragasztóval. Oldószermentes festékkel festhető. Kémiai összetétele megegyezik az expandált polisztirollal.

Szerkezete homogén, kisebbfajta légzárványokat tartalmaz. A lemezek felülete benyomódásra kevésbé érzékeny. Fagyálló, korhadásmentes anyag, ellenáll a természetben előforduló normál savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. A szerves oldószerek, lágyítók, erős savak, klórozott szénhidrogének megtámadják. Nehezen éghető, azonban a nagy hőmérséklettől (60-70 °C felett) és az UV-sugárzástól védeni kell. Mivel az extrudált PS-habok fontos műszaki jellemzői lényegesen jobbak, mint az expandált haboké, ezért az áruk is jóval magasabb.

Lapostetők, magastetők, padlók, pincefalak, réteges falak hőszigetelése

XPS fordított hőszigetelés

Léteznek csaphornyos élképzésű termékek, amelyek elsősorban mezőgazdasági épületek belső oldali, látszó hőszigetelésére, magastetők szarufák felet ti hőszigetelésére, valamint hűtőházak, többrétegű és/ vagy szerelt falszerkezetek hőszigetelésére alkalmasak.

A leggyakrabban használt extrudált polisztirol termékek alkalmasak fordított rétegrendű lapostetők, zöldtetők, tetőkertek, közepesen nagy terhelésnek kitett padlószerkezetek, pinceoldalfalak, légrés nélküli kétrétegű falak hőszigetelésére, ill. magastetők szarufák fölött elhelyezett hőszigetelésére. Lépcsős és egyenes élképzéssel is készülnek, azonban 120 mm vastagság felett csak lépcsős élképzésű termék létezik. A lépcsős élképzésű termék táblamérete az egyenes élképzésűnél valamivel nagyobb, 615 x 1265 mm.

csaphornyos élképzésű XPS

Homlokzatok, lábazatok, pincefalak hőszigetelése

Az érdesített felületű XPS termékek alkalmasak homlokzati hőszigetelő rendszerek lábazatának kialakítására. Ezenkívül használhatjuk őket homlokzati falak, koszorúk és pillérek vakolt, burkolt hőszigete-lésére és belső oldali hőszigetelésként is. Az érdesített felület a ragasztóanyag fokozott tapadását teszi lehetővé.

XPS lábazati hőszigetelő lemez

Gyártanak geotextíliával kasírozott, felületszivárgó hőszigetelő lemezeket, amelyek alkalmasak pinceoldalfalak, alépítmények hőszigetelésére. A termék három funkciót is képes egyszerre ellátni, a hőszigetelést, a vízelvezetést (felületi vízelvezető hornyokkal) és a vízszigetelés felületvédelmét.

XPS TOP P
Kasírozott XPS

Lapostetők, padlószerkezetek hőszigetelése

Austrotherm XPS TOPP

A kisebb nyomószilárdságú termékek alkalmasak normál terhelésnek kitett lapostetők, padlószerkezetek, légrés nélküli kétrétegű falak hőszigetelésére, ill. kiegészítő hőszigetelésként kettős hőszigetelésű (duó) tetők külső oldali hőszigetelésére.

Könnyű terhelésű, fordított rétegrendű lapostetők hőszigetelésére használhatunk egyik felületén 10 mm műanyag-adalékos habarcsréteggel ellátott, csaphornyos hőszigetelő lemezeket is.

  Címünk: újház Debreceni út Kft., 4405 Nyíregyháza, Debreceni út 271.,
  Telefon:+36 42 450460, Email: info@ujhazdebreceniut.hu, WEB: ujhazdebreceniut.hu

  Cégadatok: Adószám: 11248600-2-13, Cégjegyzékszám: 13-09-123272, Székhely: 2038 Sóskút, Szent Orbán u. 1.

  Nyitva tartás: H-P: 7.00 – 17.00, Szombat: 7.30 – 12.00; Áruátvétel: H-P: 7.30 – 15.30, Szombat: NINCS áruátvétel

  Vásárolj jóáron webshopjainkban!

  hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
  építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja