Hőszigetelés | Hőszigetelő anyagok

Bár a hőszigetelő anyagok és a kivitelezői munkadíjak költsége folyamatosan emelkedhet, a hőszigetelés továbbra is viszonylag rövid időn belül megtérülő befektetésnek számít. A pontos megtérülési idő természetesen függ az épület jellemzőitől, az energiaáraktól és más tényezőktől, de általában a hőszigetelés költségeit akár néhány éven belül is vissza lehet szerezni az energiamegtakarítás révén.

Fontos megjegyezni, hogy a hőszigetelés hatékonysága és a megtérülés időtartama jelentősen befolyásolható az alkalmazott hőszigetelő anyag minőségétől és vastagságától, valamint a megfelelő kivitelezéstől. Érdemes alaposan megtervezni és szakemberek segítségét igénybe venni a hőszigetelési projektek során, hogy biztosítsuk a legjobb eredményt és a lehető leggyorsabb megtérülést.

Új építésű ingatlanok esetén már eleve a passzívházak szintjét megközelítő előírásokat kell betartani, régi ingatlanok esetében pedig jelentős értéknövelő tényező, az eladást elősegítő tényező a megfelelő hőszigetelés.

Cégünk kínálatában megtalálható minden korszerű hőszigetelő anyag, legyen szó expandált vagy extrudált normál vagy grafitos polisztirolról (EPS vagy XPS), PIR hőszigetelő lemezekről – ásvány, üveg és kőzetgyapot tekercsekről vagy lemezekről. Természetesen a teljes homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezéséhez a hőszigetelő lemezeken minden egyéb termék is kínálatunk részét képezi:

Hőszigetelés, Hőszigetelő anyagok, Hőszigetelő rendszer, Hőszigetelő lemez, Polisztirol

A termékek forgalmazásán felül tematikus hőszigeteléssel foglalkozó weboldalunkon segítséget nyújtunk az aktuális homlokzat rétegrendje hőszigetelési értékének meghatározásában az ENERGETIKAI KALKULÁTOR segítségével, valamint segítünk meghatározni, hogy mennyi hőszigetelés szükséges az elvárt, az ajánlott és a passzív homlokzati hőszigetelési érték eléréséhez a HŐSZIGETELÉSI ÉS RENDSZERKALKULÁTOR használatával.

Hőszigetelés, Hőszigetelő anyagok, Hőszigetelő rendszer, Hőszigetelő lemez, Polisztirol

Az optimális hőszigetelés kiemelkedő fontosságú a külső falak tekintetében, mivel ennek a rendszernek az a feladata, hogy télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartsa az épület belsejét. Emellett segít jelentősen csökkenteni az energiafogyasztást, ami hozzájárul az erőforrások megőrzéséhez és környezetünk védelméhez. A lakóhelyek kialakításánál elsődleges célunk a komfort és a lehető legjobb életminőség biztosítása. Ebben a kontextusban a megfelelő beltéri klíma kulcsfontosságú tényezői a hőmérséklet és a páratartalom.

Az ideális beltéri klíma kialakításához szükséges hőmérséklet a körülbelül 19-22°C közötti tartományban van, és a páratartalomnak 40-60%-os relatív értékben kell mozognia. Ezen paraméterek eléréséhez a külső falaknak megfelelő hőszigeteléssel kell rendelkezniük. A falak magas hőmérséklete hozzájárul a kényelmes belső hőérzethez, és minél melegebb a falfelület, annál kellemesebb a belső klíma.

Az említett komfortot jelentősen befolyásolja a helyiség és a falak hőmérséklete közötti különbség, amelynek nem szabad meghaladnia a 3°C-ot. Ha ez a különbség túl nagy, kellemetlen légmozgások és hideg érzet alakulhat ki. A külső hőszigetelő rendszerrel ellátott falaknak lehetővé teszik a kellemes belső klíma kialakítását és csökkentik a fűtési költségeket.

Fontos tudni, hogy a hideg falak komoly problémákat okozhatnak a téli hónapokban. Ezek a falak kellemetlen érzést és hűvösséget hoznak létre a belső térben. A hideg falak gyakorlatilag „kisugározzák” a hideget, és még a falakhoz közel is kellemetlen lehet tartózkodni. Az megfelelő hőszigeteléssel nemcsak a lakótér belső méretét növelhetjük meg, hanem megakadályozhatjuk az algák és penészek kialakulását is. A Baumit számos lehetőséget kínál a külső hőszigetelő rendszerek kialakítására, amelyek védelmet nyújtanak az otthonunknak és biztosítják a kellemes belső klímát.

Miért fontos a hőszigetelés? Az épületek hőveszteségének jelentős része (az épülettípustól függően) a falakon keresztül távozik. A tetőn további 25-30% a fűtési energiából, az ablakokon átlagosan 12-25%, a padlón és a födémeken keresztül 10-15% veszteség keletkezik. A maradék hőveszteség az egyéb szerkezeteken keresztül távozik.

A falak hőveszteségének legnagyobb része megtakarítható a homlokzati hőszigeteléssel. Minél gyengébb a falak hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredmények érhetők el a megfelelő vastagságú hőszigetelés telepítésével. Például egy hagyományos B 30-as téglából épült ház esetében akár 80-90% hőveszteséget is megtakaríthatunk egy 14-16 cm vastag hőszigetelő rendszerrel, és ez a beruházás már néhány év alatt megtérülhet.

Azonban a hőszigetelés során az anyagválasztás mellett a helyes kivitelezés is kritikus fontosságú. Még a legjobb anyagokból sem lehet megfelelő rendszert építeni, ha a kivitelezés hibás. A kivitelezési hibák jelentős mértékben ronthatják a hőszigetelés hatékonyságát, és akár teljesítményét is megszüntethetik. Ezért a siker kulcsa a gyártói előírások pontos betartása és azok betartatása.

A megfelelő hőszigetelés további előnyei közé tartozik a falak hőtároló képességének kihasználása, a belső falak magasabb hőmérséklete, a falszerkezet hőingadozásának csökkentése, meglévő hőhidak megszüntetése, a penész és gomba képződésének megakadályozása, és még számos egyéb technikai probléma megoldása. Emellett az épület külső homlokzatának megjelenése is vonzóvá tehető.

Az igényesen hőszigetelt homlokzat nemcsak megnöveli az ingatlan értékét, de jelentős megtakarításokat is hoz a fűtési költségek terén, hozzájárulva a környezeti fenntarthatósághoz és a jobb életminőséghez.

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja