A térkövezéshez használt szerszámok

Térkövezés: Lapátolás, kotrás és egyengetés

Sokan nekiveselkednek a térkövezésnek, amikor kertjükben új burkolatot terveznek. Ebben az esetben nemcsak a szükséges anyagok beszerzése a feladat, hanem az eszközök és szerszámok megvásárlása is. Az alapvető eszközök általában megtalálhatók egy átlagos kertes háztartásban, de néhány speciális eszköz, például a lapvibrátor, nem szokott rendelkezésre állni. Nézzük meg, mikor és mire lesz szükségünk.

Térkövezés, Kertépítés, térburkolás

A gondos tervezés is kulcsfontosságú. Fontos megvizsgálni, milyen területre és milyen típusú térkövet szeretnénk használni, mivel ez nagyban meghatározza az szükséges eszközök kiválasztását. Amikor saját magunk vágunk bele, ezeket a tényezőket is érdemes figyelembe venni, hogy pontosan tudjuk, mit kell beszerezni. Az első lépés a terület kijelölése, amelyhez szükség lesz cövekekre és zsinórra, valamint az ásáshoz ásóra.

A térkövezés lépései

Térkövezés, Kertépítés, térburkolás

Az első lépés tehát a terület kijelölése, amit 30 centiméter mélységben ásnak ki, általában 30 centiméterrel szélesebb területen, mint a térkő. Ezután következik a térkő szegélyek lerakása, amit betonágyásba kell helyezni. Ezt követi a terület döngölése, a sóderezés, és a homokréteg kialakítása. A térkő lerakása, a fugázás, és a végső tömörítés a záró lépések.

 

Amire mindenképpen szükségünk lesz

Az ásáshoz, a homokréteg kialakításához, és a szállításához ásóra, lapátra és talicskára lesz szükség. A vízmérték szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a megfelelő lejtést, ami segít a víz elvezetésében. Fontos megjegyezni, hogy minden 2 méterenként 1 centiméteres lejtést kell számolni. A simítóléc egyenletes felületek létrehozásában segít, és az alumínium léc hasznos a derékszögek ellenőrzéséhez.

A kavicsréteg tömörítéséhez szükségünk lesz egy döngölőbékára, mivel általában 15-20 centiméter vastagságú a kavicsréteg. A kavicsréteget több lépésben kell felvinni és tömöríteni, hogy tartós és erős alap készüljön. Beton alap esetén szükségünk lehet betonkeverőre is, ha nem készen vásároljuk meg a betont. Továbbá, ha az út autós forgalomnak is kitett területen van, akkor betonra is szükség lehet, míg járdák esetén ez nem feltétlenül szükséges.

Térkövezés, Kertépítés, térburkolás

A térkövek lerakásához szükségünk lesz kövező kalapácsra vagy gumikalapácsra, valamint a fugázáshoz besöprő seprűre és locsolócsőre. Az utolsó lépés során egy gumifelületű lapvibrátor is szükséges, amivel többször is át kell menni a burkolaton a térkövek helyének rögzítéséhez és a tömörítéshez.

Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésekről sem, beleértve a hosszú ruházatot, védőszemüveget és kesztyűt.

Ha szükség van a térkövek vágására, akkor flexre vagy speciális térkőroppantóra is szükségünk lehet. A porelszívó is hasznos lehet, hogy elkerüljük a por szétterjedését, amikor a térköveket vágtuk. A térkőroppantók kiválóan alkalmazhatók a térkövek precíz vágásához.

 

Praktikus tanácsok térkövezéshez

Nagyobb területen a térkövezés egyedülálló eszközökkel, mint az ásó, lapát és csákány lehet kihívás. Fontos megfontolni, hogy mennyi földet kell eltávolítani az alapozáshoz, és ennek megfelelően dönteni a munkamódszerről. Mini kotrógépek és kis traktorok is bérelhetők, amelyek gyorsan elvégezhetik a földmozgatást.

Térkövezés, Kertépítés, térburkolás

Továbbá, gondoljuk meg, hogy mennyi térkövet kell mozgatnunk. Több térkő mozgatása kézzel komoly feladat lehet, de talicska, térkő fogó, és szegélykő fogó is segíthet ebben. Az is fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről, beleértve a lejtést és a folyókák beépítését.

Az eszközök és szerszámok beszerzéséről időben gondoskodjunk, és mindent alaposan tervezzünk meg. Fontos mérlegelni, hogy milyen munkát vállalunk, és hogy mennyi időt és energiát szánunk rá. Az időjárás változásaira is számoljunk, és legyünk felkészülve a hosszabb munkafolyamatra.

Mindenkinek más és más értékrend alapján éri meg saját magának elvégezni a térkövezés munkáját vagy gépekkel és szakember segítségével.

Bármilyen információra, segítségre, szaktanácsadásra van szüksége, keressen bennünket!

  Címünk: újház Debreceni út Kft., 4405 Nyíregyháza, Debreceni út 271.,
  Telefon:+36 42 450460, Email: info@ujhazdebreceniut.hu, WEB: ujhazdebreceniut.hu

  Cégadatok: Adószám: 11248600-2-13, Cégjegyzékszám: 13-09-123272, Székhely: 2038 Sóskút, Szent Orbán u. 1.

  Nyitva tartás: H-P: 7.00 – 17.00, Szombat: 7.30 – 12.00; Áruátvétel: H-P: 7.30 – 15.30, Szombat: NINCS áruátvétel

  Vásárolj jóáron webshopjainkban!

  hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
  építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja