Kőzetgyapot lemezek

Homlokzati hőszigetelés – miért válasszunk kőzetgyapot lemezeket?

Kellemes, csendes otthon.

A zaj stresszt okoz, csökkenti a koncentrálóképességet és rossz közérzetet eredményez. A nem megfelelő hangszigetelés csökkenti az életminőséget. A kőzetgyapot lemezek sűrű szálszerkezetének köszönhetően igen jó hangelnyelő tulajdonsággal bír, mivel a hang – mint a levegő mechani­kai rezgése – a kőzetgyapot szálain fellépő súrlódás következtében hővé alakul át.

Ennek köszönhetően a kőzetgyapot hőszigetelések egyúttal hangszigetelésként is funkcionálnak.

 

Páraáteresztő

A kőzetgyapot kiváló páraáteresztő képességgel bír, mivel nyílt pórusú szerkeze­téből adódóan a vízpára gyakorlatilag akadály­talanul vándorolhat a kőzetgyapotban, ezért nem képez a szerkezeten páragátat. Ezáltal biz­tosítani tudja az épületszerkezetek lélegzését, páraáteresztését, valamint az építési és hasz­nálati nedvesség eltávozását.

A kőzetgyapot szigeteléssel lélegzik a ház, a lakótér komfortosabbá válik, a külső falak belső felületei melegebbek lesznek, mely elkerülhetővé teszi páralecsapódást, penésze­sedést.

 

Alak- és mérettartó

A külső épületszerkezetekben alkalmazott hőszigetelő anyagok igen nagy hőmérsékleti szélsőségeknek van kitéve. A homlokzat nyáron akár 30-40 C°-ra is felmelegedhet, télen viszont akár –20 C°-ra is lehűlhet. A kőzet­gyapot, szálas szerkezetének köszön­hetően ezt a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget alakváltozás nélkül el tudja viselni.

A kőzetgyapot alak- és mérettartósságának köszönhetően, a szigetelő lemezek között nem keletkeznek rések, elmozdulások, melyek a hőszigetelő képességet lerontanák.

Kőzetgyapot lemezek

Élet és vagyonvédelem

Nagyon fontos, hogy a szigetelőanyagok hő hatására ne fejlesszenek robbanásveszélyes és mérgező gázokat, füstöt, hiszen bebizonyoso­dott, hogy a tűzesetek során sok személy gáz- és füstmérgezést szenvedett. Fenti szem­pontoknak a kőzetgyapot magas ol­vadáspontjával, kiválóan megfelel. A kőzetgyapot ol­vadáspontja magasan 1000 °C felett van, ezáltal képes meggátolni a tűz továbbterjedését, vala­mint megvédeni az egyes épületszerkezeteket, mivel szinte egyetlen épülettűz során sem kelet­kezik ilyen magas hőmérséklet. A kőzetgyapot tűz hatására füstöt, mérgező gázokat nem fejlesztenek, s égve nem csepegnek.

 

Víztaszító

A kőzetgyapot hőszigetelő anyagok teljes keresztmetszetükben víztaszító tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez kiemelkedően fontos, mivel a hőszigetelő anyagok nedves állapotban jóval kevésbé hatékonyak a hőszigetelés terén, mint száraz állapotban. Előfordulhat, hogy a kőzetgyapotot tárolás vagy beépítés közben éri csapadék, és ilyen esetekben a víz cseppek formájában egyszerűen leperegnek a felületéről, megakadályozva az anyag teljes átnedvesedését és megtartva hőszigetelő képességét.

 
 

 

Öregedésálló

A természetes bazalt kőből előállított kőzetgyapot hőszigetelő tulajdonságát a sűrű, finom szálszerkezetek között elhelyezekedő levegő biztosítja. Mivel a kő, mint alapanyag öregedésálló, napsugárzás, szél, vegyszerek, stb. sem károsítják, s a levegő is természetes módon van benne jelen, hőszigetelő képessége időben állandó. A kőzetgyapot ötven év után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élet tartama az épület élettartamával megegyező. Gombák, rovarok, rágcsálók nem károsítják.

 

Természetes anyag, környezet védelmét elősegítő termék

A kőzetgyapot olyan anyag, amelyet a természetben előforduló bazaltból állítanak elő. Ez a kőzetgyapot hőszigetelő anyag létfontosságú szerepet játszik az energiafogyasztás csökkentésében, aminek következtében a környezetszennyezés is csökken. Amikor a kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazásával egy ház „üzemelni” kezd, mindössze három téli hét alatt megspórolja azt az energiamennyiséget, amit annak előállítására fordítottak. Az ilyen hőszigetelés alkalmazásával tehát nemcsak saját életminőségünket tudjuk javítani, hanem egyúttal környezetünk védelmét is biztosítjuk a jövő generációi számára.

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu