Faanyagok

Fűrészipari termékek

A fűrészáru (más néven szelvényáru) a fűrészipari rönkök szálirányú fűrészelésével kialakított alapanyag, amelynek legalább két párhuzamos lapja van. A fűrészelt felületek rönkben elfoglalt irányától függően élesvá­gásról, prizmavágásról vagy forgató (tükrös) vágásról beszélünk.

A fűrészáru részei a következők:

  • Lapok. A szélesebb hosszirányú felületek, egymással mindig párhuzamosak.
  • Elek. A keskenyebb hosszirányú felületek.
  • Bütüs végek. Fűrészelt véglapok (kereszt­metszeti felületek), merőlegesek a lapokra.
fűrészáru

A fűrészáru lehet szélezett és szélezet­len. A szélezett fűrészáru élei fűrészeltek. Az élek lehetnek párhuzamosak vagy nem párhuzamosak, de a lapokra mindig merőle­gesek. A fenyő fűrészáru általá­ban párhuzamosan szélezett, mivel a fenyőfa törzsek kevésbé sudarlósak. A szélezetlen fűrészárunak nincsenek fűrészelt élei. A lom­bos fűrészáru rendszerint szélezetlen.

szélezetlen deszka
szélezett deszka

Fűrészáru választékok

A fűrészáru választékok kialakítását, méreteit és minőségi osztályozását szabvány írja elő. A fűrészárukat különböző méretekben for­galmazzák. A szélességi és vastagsági méret, illetve a kettő arányának függvényében a következő fűrészáru választékokat külön­böztetjük meg:

Léc

Vastagsága kisebb, mint 40 mm, szé­lessége kisebb a vastagság kétszeresénél.

léc
deszka

Deszka

Vastagsága kisebb, mint 40 mm, szé­lessége nagyobb a vastagság kétszeresénél.

Gerenda

Vastagsága több, mint 40 mm, szé­lessége kisebb a vastagság kétszeresénél.

gerenda
palló

Palló

Vastagsága nagyobb, mint 40 mm, szé­lessége nagyobb a vastagság kétszeresénél.

Fűrészáru kezelése

A tetőszerkezetet érdemes impregnálni, mert az impregnálószer használata megóvja az anyagot a korhadástól, a penészedéstől, az elszíneződéstől, és a kártevőktől.

A faanyagot bemártásos technológiával, egy merülőkádba merítéssel mártják az impregnálószerbe, amit a fa magába szív és ezáltal védetté válik a már említett problémákkal szemben. 

impregnált fűrészáru
merítőkád

Fűrészáru gyalulása

A gyalult fűrészáru ellenállóbb a penész és a farontó bogarakkal szemben, könnyeben felület kezelhetőek, pácolhatóak.

A fűrészáru megfelelő felületének eléréséhez szükség van a faanyag gyalulására. A gyalulás folyamata nem csak a szép küllem elérése végett elengedhetetlen, hanem a fa felső rétegének eltávolításával, az egyenletes felszínen kevésbé tapadnak meg a károkozó baktériumok, gombák és egyéb élőlények. A sima felszín kevésbé biztosít barátságos otthont az élősködőknek, mint a repedezett, rücskös felületű faanyag.

Gyalult fűrészárut általában olyan helyen használnak, ahol a fa megjelenése legalább annyira fontos, mint a funkció. Ezeken a helyeken általában lazúrfestékkel kezelik a faanyagot, ami még jobban kiemeli a fa karakterét. A gyalulatlan faanyag felülete „szőrös”, és így sokkal több impregnáló szükséges a nagyobb felület miatt, illetve ezek a „szőrök” esztétikailag sem megfelelőek.

A gyalulás során a faanyag veszt a méretéből, és a ráfordított extra munka jelentősen növeli a vételárát.

gépi gyalulás
gyalult fa

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja