SZÍNEZÉS

Homlokzatfesték

A homlokzatfestékek egyik funkciója a nekünk tetsző megjelenés elérése az óhajtott színben homlokzatunkon. Legalább annyira fontos, hogy homlokzatunk az időjárásnak is megfelelőképpen ellenálló legyen, mint legkülső homlokzati réteg – a homlokzati festék az első védelmi vonal ebben. 

A megfelelő UV ellenállóság mellett, ami a színtartósság miat fontos a vízátengedő képesség az ami, igazán fontos. A homlokzatfesték választásakor figyelembe kell venni magát a homlokzat alkotórétegeit, biztosítani a megfelelő páraáteresztő képességet. 

homlokzatfesték

Homlokzatfesték fajták

Akril  homlokzatfesték

Az akril homlokzatfesték víz diszperziós festék. Ellenáll az időjárás viszontagságainak (eső, hőmérséklet változás, szél). Mosható, és jó páraáteresztő képességgel bírnak.

Leggyakrabban egyenletes felületre hordják fel. Az akril festékek színe általában erőteljes és tartós. 

akril alapú homlokzatfesték
szilikát alapú homlokzatfesték

Szilikát alapú kültéri falfesték

Páraáteresztő képességük kiemelkedő, viszont az elkészült festés már nehezen korrigálható, ezért használatuk nagy odafigyelést és precizitást igényel. (szintetikus gyanta és kálium-vízüveg kombinációja)

Megfelelő alapozással a szilikátos kültéri falfestékek egyaránt alkalmasak régi vagy új, valamint klasszikus és könnyű ásványi vakolatok színezésére. Gipszes és akril fogadófelületre nem alkalmazható. A szlilokát alapú festékek vegyi úton kötnek az alaphoz, ettől válnak igazán tartóssá, ellenállóvá az időjárás viszontagságaival szemben.

Szilikon alapú kültéri falfesték

A szilikon bázisú kültéri falfestékek a legkedvezőbb épületfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek – vizes alapúak szilikongyanta kötőanyaggal párosítva.

A felülethez jól tapadnak, fedőképességük kiemelkedő, ellenállóak az UV sugárzással szemben, és jó  páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek,  vízállóak.

A víztaszító képességük miatt kevesebb csapadékot engednek be a falba, jó páradiffúziós ellenállásuk következtében a szerkezetbe került nedvességet hamar kipárologtatják.

Ennek a sokoldalúságnak köszönhetően  a  homlokzatunk időtállósága nagy mértékben nő. 

szilikon alapú homlokzatfesték
nanokristály alapú homlokzatfesték

Nanokristály bázisú kültéri falfesték

A homlokzatok felületének tartós védelmet biztosít a korom, szmog és por általi légszennyeződéssel szemben. Erősebben csapadéknak kitett felületek védelmére is alkalmas.

Öntisztuló hatással bíró, tartós víztaszító – kíváló páraáteresztő képesség jellemzi. Falialga és penésszel szemben sokáig ellenáll, képes a hajszálrepedések áthidalására. Színtartósság tekintetében is kiválló – Prémium árfekvésű termék.

Vakolat alapozók

vakolat alapozók

A fogadó felületre – homlokzatra többféle vakolatot is fel lehet hordani – valamint a vakolat más és más alapfelületre is felhordásra kerülhet, ezért általában szükség van a fogadófelület előkészítésére. Az alapozók legfőbb feladata, hogy az alapfelület és a ráhordott vakolat között egyenletes nedvszívást és tapadást biztosítson. E nélkül a vakolatréteg kötése és szilárdulása, valamint a száradása nem lesz egyenletes, ami foltosodáshoz és repedésekhez vezethet.

Az hogy milyen fogadófelülethez milyen vakolatot az adott alapozó használható-e, az a csomagoláson minden esetben feltüntetésre kerül. A vakolatalapozók általában színtelen vagy jellegtelen színű, feldolgozásra kész sűrű folyadékok. Felhordásuk ecsettel vagy hengerrel történik. Az alapozóknak – a vakolattal megegyező színezése lehetséges, de nem feltétlen szükséges. Az előírásoknak megfelelően felhordott vakolatnak tökéletesen fednie kell, az alapozó nem látszhatna ki alóla. Egy a vakolat színétől eltérő színű vakolat alapozó használata akár kontrollként használható a kivitelezés során, nem megfelelő vakolat felhordás esetén az alapozó kilátszik az alól.

Nemesvakolatok

Elég sok félreértés övezi, hogy mi is a nemesvakolat, vékonyvakolat. Van-e különbség, illetve hogy mi is az a kettő között.

A nemesvakolat az a száraz, esetleg színes termék ami fedővakolat is egyben. (vízzel össze kell keverni.)

A nemesvakolat két csoportra bontható:

  • a hagyományos azaz vastagrétegű
  • és a vékonyrétegű nemesvakolatokra.

( Ami végleges vastagságban fél centiméternél vékonyabb az a vékonyrétegű, ami ennél vastagabb az a vastagrétegű nemesvakolat. )

Mikor használjunk zsákos nemesvakolatot?

  • Régebbi épületek javítása, hozzájuk való építés esetén.
  • Ha nem a teljes homlokzatot kell újravakolni, hanem csak a felújítás nyomait szeretnénk eltűntetni.
  • Melléképületek, garázsok stb. esetében, ahol az épületnek csak színt szeretnénk adni – a hőszigetelés nem cél.
  • Amennyiben szeretnénk megtartani a régies kinézetet, hatást– legyen az parasztház, egy vályogépület, stb..
nemesvakolatok

Vékonyvakolatok

vékonyvakolatok

A teljesen készrekevert, vödrös vakolatot is sokan nemesvakolatnak nevezik tévesen – ez a vékonyvakolat. Ez egy egészen más kategória, más technológia szükséges hozzá.

Mikor használjunk vékonyvakolatot?

  • Hőszigetelő rendszerek fedővakolataként ez a választandó vakolattípus.
  • Ha több színből szeretnénk választani.
  • Ha modernebb hatás elérése a cél.

Egyes gyártók esetében a nemesvakolat is használható hőszigetelő rendszerekhez, mint pl. a Cemix Edelputz Extra 2.

A vékonyvakolatok esetében is fontos a megfelelő tulajdonságú terméket kiválasztani. Páraáteresztő vagy párazáró legyen? A szilikát, szilikon bázisú vékonyvakolatok jó páraáteresztő képességgel bírnak. A műgyantás bázisú vékonyvakolatok kevésbé, vagy méginkább párazáró tulajdonsággal rendelkeznek. A nanokristályos bázisú vagy adalékkal dúsított vékonyvakolatok öntisztuló képességgel vannak felvértezve.

A bázistól függően a vékonyvakolatok esetében óriási színválasztékból választhatunk.

E mellett léteznek különböző dekorvakolatok, melyek segítségével speciális felületi struktúrák alakíthatóak ki.

Lábazati díszítővakolatok

Belső és külső felületek díszítésére, valamint lábazatok felületképzéshez. A homlokzati színezővakolatoknál jobban ellenál a felcsapodó víznek és a különböző mechanikai terheléseknek.

Általában kötőanyagból és színezőkavicsból áll, amit helyszínen kell összekeverni, de létezik előrekevert kivitelben is. A színezőkavicsok különböző mértékű kombinációjából szinte végtelen színösszeállítás érhető el.

lábazati díszítő vakolatok

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja