Üveggyapot hőszigetelés

Az üveggyapot termékek fő alapanyaga az üvegtörmelék, azaz a síküveggyárak melléktermékei. Ehhez még nagy mennyiségben kerül kvarchomok, amely Földünkön a leggyorsabban megújuló nyersanyagok egyike. Alapanyagukból eredően továbbá az üveggyapotok kiváló tűzvédelmi tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak.

A szálszerkezetből adódik a termék nagyfokú rugalmassága, amely nemcsak a könnyű feldolgozhatóságot és kiváló térkitöltést biztosít, hanem a hangszigetelési paramétereket is kiemelkedővé teszi. A szálvékonyság nagyban befolyásolja a termék hővezetési tényezőjét, azaz a minél vékonyabb szálak növelik a termék hőszigetelő képességét.

Az üveggyapot az ásványgyapotok csoportjába tartozik, azok minden előnyét egyesíti magában.

Az üveggyapot hőszigetelést legfőképpen azért alkalmazzák széles körben, mert fajtáján belül:

 

  • megfizethető,
  • a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus,
  • kezelése könnyű,
  • nagy élettartalommal bír.
üveggyapot hőszigetelő anyagok

Környezetbarát – természetes alapanyagokból készül és újrahasznosítható.

üveggyapot hőszigetelés

Az üveggyapot szigetelés egészségre ártalmatlan, (RAL és EUCEB minősítések). A környezetre veszélytelen (nem tartalmaznak hajtógázokat, 100%-ban újrafelhasználhatók), nem számít veszélyes hulladéknak.

Az üveggyapotok közel 60%-a újrahasznosított üvegből készül. Ismerjük a sárga, a barna és a fehér üveggyapotot. Ezekben számos paraméter mellett az különbözteti meg, hogy a sárga tartalmaz formaldehidet, az üvegszálak felületét fenol-formaldehid gyantával vonják be, így biztosítva az üvegszálak egymáshoz ragadását. Új típusú üveggyapotok is megjelentek a piacon mint pl az Ecose technológiával készült barna üveggyapotok, melyek formaldehidmentesek, puhábbak és szagtalanok mint a hagyományos, sárga társaik. A fehér fújható üveggyapot kötőanyag nélkül készülnek, színtiszta ásványgyapot, nem tartalmaznak kötőanyagot. Szagtalan.

A fújható üveggyapot szigetelést a belső levegő minőségének megőrzésére vonatkozó, az illékony szerves vegyületek kibocsátásáról szóló szabályozás alapján kiváló anyagnak minősítették és rendelkezik az Eurofins Indoor Air Comfort Gold Standard tanúsítvánnyal is.

Beépítése során minimális hulladék keletkezik, a fújható üveggyapot használata során pedig egyáltalán nem keletkezik vágási nyesedék.

Remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik

Az épületeink energiaigényének 60-80%-át a téli fűtésre és a nyári hűtésre felhasznált energiák teszik ki. A megfelelő hőszigeteléssel jelentős mértékben csökkenthető az épület hővesztesége, és alacsonyabb energiaköltséggel biztosítható a belső terek állandó melege. A jól megtervezett és kivitelezett hőszigetelés a nyári forróságot is oly mértékben ki tudja zárni, hogy szükségtelenné válik légkondicionáló berendezés alkalmazása. Ez azért is nagyon fontos, mivel a helyiség hőmérsékletének 1 °C-kal való hűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint annak 1 °C-kal való felfűtéséhez.

Kiváló hőszigetelők λd=0,032 W/mK-től.

kasírorozott üveggyapot hőszigetelés

Kiváló páraáteresztő, hangelnyelő

A levegővel megegyezik a páradiffúziós ellenállása, az épületben keletkező pára könnyen kijut a falakon keresztül. A vízpára gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat az üveggyapotban, nem képez a szerkezeten páragátat. Az üveggyapot szigetelés hagyja az épületszerkezeteket lélegezni valamint az építési és használati nedvességet eltávozni, a lakótér komfortosabbá válik, a külső falak belső felületei melegebbek lesznek, mely elkerülhetővé teszi a páralecsapódást, penészesedést.
Sok lakásban gondot okoz egy zajos szomszéd, a munkahelyen a szomszédos irodában lévő kollégák hangos beszélgetése zavarhatja a munkát. Az üveggyapot szigetelések kiváló hangelnyelők, elsősorban válaszfalak hangszigetelésére használják. Ha a hangszigetelés fontos szempont, akkor kiemelt fontosságú már a tervezésnél, hogy az elhelyezendő szigetelőanyagot ne csak a hővezetési tényező alapján válasszuk ki, hanem súlyozottan vegyük figyelembe a termék hangelnyelési tényezőjét is.

Az üveggyapot hangszigetelés tervezése összetett műszaki folyamat. Az üveggyapot termékek csak megfelelően méretezett szerkezetbe építve alkalmasak hangszigetelésre. Akusztikai tervezéshez kérje szakértő segítségét.

Nem éghető – tűzálló

Az üveggyapotok A1, a legjobb tűzvédelmi minősítéssel rendelkeznek. Ez a kategória azt jelenti, hogy ezek a termékek nem tűzveszélyesek, mert nem éghetők, tűz hatására nem csepegnek és nem fejlesztenek füstöt, mérgező gázokat.

Üveggyapot – kőzetgyapot? Miben különböznek?

Üveggyapot vagy kőzetgyapot? Ez a céltól függ. Homlokzatszigetelésként az üveggyapot nem alkalmazható. Ha fontos a súly, nem bír el a szerkezet jelentős többlet súlyt mint pl. álmennyezet esetében akkor egyértelműen az üveggyapot könnyebb, nem terheli meg a szerkezetet. Hangszigetelés esetén a kőzetgyapot jobb értékekkel bír illetve speciális, hangszigetelési célra kifejlesztett anyagot kell választani. Az üveggyapot rugalmasabb, könnyebben kezelhetőbb mint a kőzetgyapot. A kőzetgyapot termékek drágábbak. Az üveggyapot kedvezőbb áron közel azonos minőséget biztosít, mint a kőzetgyapot.

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu