HIDEGBURKOLÁS

Hidegburkolás? Melegburkolás?

A burkolásnak alapvetően két fajtája van:

 • hidegburkolás
 • és melegburkolás.

A melegburkolás jellemzően a parketta, parafa, a pvc padló vagy a szőnyegpadló lerakását jelenti.

A hidegburkolás alatt a járólap, csempe és a kővel való burkolást értjük. A 80-90-es évekkel bezárólag a hidegburkolás a kőműves szakma egy része volt csak. Egyre több új technológiai újítás és anyag jelent meg,  maga a hidegburkolás egyre szerteágazóbb és kiforottabb lett, a különbőző felhasználási felületek egyre jobb minőségben kerülhettek kivitelezésre, az egyre nagyobb választékban kapható és sokszor komoly összegbe kerülő burkolatok tartós burkolása külön szakmai ággá fejlődött.

A burkolólap kiválasztása mellett nagy hangsúlyt igényel azok megfelelő rögzítése, a fogadó felületek előkészítése, illetve szükséges esetén a megfelelő vízszigetelés is – már, ha hosszú távon szeretnénk burkolatunkat a fogadó felületen csodálni.

A ragasztóanyagok megfelelő kiválasztásakor figyelembe kell venni a hőterhelést, a hirtelen hőváltozás lehetőségét, esetleges kémiai anyagnak való ellenállást.

 

hidegburkolás | melegburkolás
hidegburkolás

Csempék, járólapok

A hidegburkoláshoz használt kerámia burkolóanyagok 2 nagy csoportra oszthatóak:

 • mázas
 • mázatlan

Mázatlan burkolólapok fajtái:

 • kottó
 • vörös gres (metlaki)
 • gres porcelán
 • klinker

Mázas burkolólapok fajtái:

 • 2x égetett
 • vörös pasztás 1x égetett
 • világos pasztás 1x égetett
 • fehér pasztás 1x égetett
 • mázas gres

A burkolat kiválasztásakor az esztétika melett érdemes a felület használati jellegét is figyelembe venni. Járófelületre kopásállóbb, a takarítás miatt pedig sima felületű robosztusabb burkolóanyagokat érdemes választani, fényes felület esetén érdemes polírozható burkolólapot választani.

Egyre divatosabb a fuga nélküli vagy nagyon vékony fugával lerakott felület, ami tisztítás szempontjából sokkal praktikusabb. A fuga nélküli burkoláshoz szükséges, hogy élcsiszolt burkolóanyagot válasszunk. A nagyméretű lapok még kevesebb fugát jelentenek, lerakásuk viszont még nagyobb előkészületet, precizitást igényel.

Mázatlan vagy nem impregnált burkolólapok esetén ügyelni kell az esetleges foltosodásra, ezen lapok képesek magukba szívni a szennyeződést, amit eltávolítani nem lehetséges ezt követően.

A burkolólapokhoz gyártóktól függően különböző kiegészítő, díszítő lapok, élzárók is kaphatóak – jellemzően az alap burkolóanyagtól jóval magasabb áron. Ezen elemek nélkül is elvégezhető a burkolás, de ezen elemek használatával még esztétikusabb, egyedibb végeredményt kaphatunk – csak a pénztárcánk szabhat gátat fantáziánknak.

metlaki burkolólap
csempe záróelem
gresporcelán burkolólapok
kőporcelán burkolólapok
polírozott csempe
csempe díszítő elemek

Csemperagasztók

alap csemperagasztó
epoxy csemperagasztó
flexibils csemperagasztó

Ahogy a burkolóanyagok esetében, a csemperagasztók – csempe ragasztó habarcsok eseténben is óriási a a kínálat, választék. Amíg viszont a burkolóanyagot a burkolás végeztével látni fogjuk, úgy a csemperagasztók esetében ez már láthatatlan, de szükséges alkotóelem.

Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy megfelelő csemperagasztót válasszunk burkolóanyagaink rögzítéséhez. Tévhit, hogy minden csemperagasztó jó mindenhová – sőt.

A most kapható csemperagasztók már mind fagyállóak. Ez azt jelenti, hogy nem szívják magukba a vizet. Amiben már biztosan nem egyeznek meg, az a flexibilitásuk, a bennük lévő ragasztó aránya.

Minél nagyobb hőingadozásnak van kitéve a burkolat, annál fontosabb, hogy flexibilis ragasztóhabarcsot válasszunk, minél nagyobb a hőingadozás mértéke (padlófűtés, kültéri terasz esetén a felhevült csempére hirtelen hideg víz kerül – itt akár 50 fokos hőfökcsökkenés is lehetséges máspdpercek alatt) annál flexibilisebb kell, hogy a ragasztónk legyen.

Minél nagyobb a csempe a ragasztó erőssége annál magasabb kell, hogy legyen. Kapható szálerősítéssel dúsított ragasztóhabarcs a még extrémebb körülmények elviseléséhez is.

Ezen kívül maga a burkolóanyag fajtája is meghatározhatja, hogy milyen legyen a ragasztóhabarcs – pl. porózus világos kövekhez nem használhatunk normál szürke habarcsot, mert az anyag magába szívja és ezzel már tönkre is tette azt.

Tulajdonképpen a ragasztóhabarcs árát a flexibilitás és a ragasztás erősségét meghatározó alkotórészek aránya határozza meg.

Természetesen mindehhez párosulni kell a helyes kivitelezéshez, a megfelelő fogadófelület biztosítának is – e nélkül a legjobb ragasztó sem biztosít tartós eredményt.

Fugázók, tömítők

A burkolólapok mellett a másik legszembetűnőbb anyag a burkolás során a fugázóanyag. Fontos, hogy a választott burkolóanyaghoz harmonizáló fugázó színt válasszunk, egy rosszul választott szín teljesen tönkreteheti az általunk elvárt összképet.

A fugázó anyagoknak egyik fő feladata a burkolólapok közti fugák kitöltése, ami a lehetséges hőingadozások miatt – tulajdonképpen dilatációs hézagként működnek. A fugák rugalmasságuknak köszönhetően elnyelik az esetleges burkolat mozgásokat, így azok nem sérülnek – optimális esetben a fuga sem.

A fugázó anyagok vízszigetelésként is használhatóak. Az, hogy hova és milyen tulajdonságú fugázó anyagot használjunk az a burkoladnó helység funkciójától függ. Más fugázó anyagot kell használnunk egy fürdőszobába, konyhába, mint egy normál helységbe – mondjuk egy nappaliba.

 

 

cement bázisú fugázó

Cementkötésű fugázók

A cementkötésű fugázók alapja a portlandcement, az osztályozott homok, illetve a különböző adalékszerek-és színező pigmentek. Létezik belőle mind kültéri, mind beltéri változat, így bizonyos fajtái a víznek is képesek ellenállni. Jóval olcsóbb, mint a gyanta bázisú anyagok, de a terhelést-és az igénybevételt nem bírja olyan magas szinten, ugyanakkor lakóházakhoz, lakásokhoz tökéletes lehet. Egy megfelelő minőségű cement kötésű fugázó jól tisztítható, könnyen felhordható és tartós. Az alacsony minőségű termékek azonban magukba szívják a nedvességet, hamarabb elszíneződnek és hajlamosabbak a repedezésre is.

Gyanta bázisú (epoxi) fugázók

Ez a típusú fugázó anyag epoxi gyantából, kvarchomokból és egyéb speciális anyagokból készül. Alkalmas kültérre, beltérre, állandóan víz alatt lévő felületekre, mint amilyen egy úszómedence, illetve nagy forgalomnak kitett helyekre is. Mivel általában remekül tisztítható, így különösen ajánlott olyan épületekbe, ahol a higiénia nagyon fontos. Ilyenek az élelmiszeripari létesítmények-és különféle gyárak. Ezek a termékek magasabb árkategóriába tartoznak, de jól tűrik a magasabb igénybevételt, a nedvességet, a savakat, a zsírt, illetve nem hajlamosak a repedezésre sem.

gyanta bázisú fugázó
szilikon tömítő

Szaniter szilikon tömítők

A sarkok és csatlakozások réseinek kitöltésére alkalmas rugalmas réskitöltő anyag. A Szaniter szilikon kültéri burkolatok, valamint vizes helyiségekben csempék, járólapok, szanitertermékek csatlakozási és tágulási hézagainak kitöltésére alkalmas. Használható kül- és beltérben egyaránt.

 

 • oldószermentes
 • vízhatlan
 • gombásodásgátló adalékot tartalmaz
 • rugalmas, vízálló réskitöltés
 • időjárásálló
 • széles színválaszték

Kiegészítők burkoláshoz

fugakereszt
T fugakereszt
csempe burkolatváltó

A burkoláshoz szükségünk lehet még különböző kiegészítő elemekre, vagy eszközökre amelyek ugyan be nem épülnek, de a kivitelezésnél nélkülözhetetlenek.

Az egyik ilyen kiegészítők a fugakeresztek. A megfelelő méretű és tökéletesen egyforma fugák kialakítához nélkülözhetetlenek. Ezek fugázás előtt eltávolításra kerülnek, semmi sem fog látszani belőlük – sőt elég sok újra fel sem használható – ezek tulajdonképpen nem látható járulékos költségek.

Láthatóak a különbőző PVC, alumínium élvédők, élzárók, burkolatváltók. Ezek ugyan nem az adott burkolat anyagából készülnek, de beépítve ugyan azt a funkciót látják el – általában jelentősen kedvezőbb áron.

Szintén nem látható, az utóbbi időben a nagyobb lapok gyakori választása miatt viszont gyakran használt segédeszköz a burkolatszintező. Elég sokszor láthattunk már a négy csempe találkozásakor, hogy a sarkok nem voltak egy szintben egymással. Nemhogy csak nem esztétikus, de a szennyeződés könnyebben megmarad a szintkülönbségben, illetve balesetveszély forrása is lehet. A burkolatszintező segítségével tökéletesen szintben lévő burkolatot tudunk létrehozni. Egyes elemei a burkolat alatt maradnak, más elemek újrahasználhatóak. Szintén nem látható, de szükséges költség.

burkolat szintező
csempe élvédő pvc
csempe élvédő

Vízszigetelés a hidegburkolat alatt

Nehezen képzelhető el ma már egy fürdőszoba, konyha, zuhanyozó, uszoda vagy fürdő, balkon vagy terasz remekbeszabott tervezésű kerámia csempék, járólapok és kiváló felületi technológia nélkül. A kerámialapokat rendszerint nagy nedvességnek kitett helyeken használják. A nedvesség elleni teljes védelemhez egy 100%-ig vízálló rendszer szakszerű telepítése szükséges.

A teljesség igénye nélkül néhány példa milyen vízszigetelési anyagok használata elengedhetetlen a kivitelezés folyamán:

 • egy vagy két komponensű kenhető szigetelőfólia
 • sarokerősítő szalag
 • szigetelőtallér
 • pozitív és negatív sarok
folyékony vízzáró fólia
Aquastop Band gallér membrámmal
rugalmas hajlaterősítő szalag
öntapadós hajlaterősítő szalag
belső sarok hajlaterősítő
külső sarok hajlaterősítő

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja