Kémények

A megfelelő kémény kiválasztása

A megfelelő kémény kiválasztásánál olyan fontos szempontokat kell figyelembe venni, mint a tüzelőberendezés típusa, a tüzelőanyag fajtája. Nagyon sok esetben a kéménynek az épület hőszigeteltsége vagy passzívház jellege miatt már a hőhídmentes követelményeknek is meg kell felelnie.

Ipari felhasználású kémények esetén a működés alatti extra terhelés vagy a telepítés körülményei miatt is felmerülnek olyan kihívások, amelyek kizárólag jó minőségű termékeket és speciális kéményszaktudást igényelnek.

Egy új kéménynek  nem csak az adott időpontban meghatározott követelményeknek kell megfelelnie, hanem a jövőbeni  fejlesztésekhez és igényekhez is alkalmasnak kell lennie.

Milyen a jó kémény?

Saválló és nedvességtűrő

1 kg fa elégetésekor akár 1 liter; 1m3 gáz elégetésekor 1,5 liter víz is keletkezhet. A kéményekben az égés során nemcsak víz, hanem kondenzátum is megjelenhet. A kéményben keletkező nedvesség és a savak miatt, hosszútávon ellenálló kéményekre van szükség.

Hőszigetelt

A kémény az épületben végighaladva kapcsolatot tart a külső környezettel. A hideg és meleg zónák váltakozása miatti hatásokat a hőszigetelt kéményrendszer beépítésével védhetjük ki.

Kiégés-biztos

A fűtés során fellépő hőhatások kiégés-biztos kéményt követelnek meg. A kémény lelke a béléscső. Nagyon fontos, hogy jó minőségű béléscsövet válasszunk!

Energiahatékony

A tüzelőberendezéshez pontosan kiválasztott és szakszerűen megépített kéményrendszer elősegíti a kazán/kályha energiahatékony működését. Gondos tervezéssel hosszú távú, energiatakarékos üzemelést érhetünk el.

Biztosítja az égési levegőt

A légtömör épületekbe úgy válasszunk kéményt, hogy az lehetőséget adjon az égési levegő biztosításához is. Pl. szellőzőkürtő segítségével. A kémény szellőzőkürtője szerelőcsatornaként használható más berendezések gépészetéhez is!

Tartós és nem fagy le

A szélsőséges időjárás károsíthatja a kéményt. A tető mozgásai is átadódnak a szerkezetre. A hó-és szélnyomás, heves esők, fagyok ellen hatékonyan védekezhetünk, ha biztosítjuk a kémény megerősítését, megtámasztását illetve az épületen kívüli szakaszt szigeteljük vagy burkoljuk.

Esztétikus

Az épület stílusához, a tetőszerkezethez, az épület külső burkolatához, színeihez igazodó kémény szép. A kémény tetőn kívüli szakasza egyedi kivitelezéssel a kőművesmesterség egyik jól látható, könnyen beazonosítható, időtálló és esztétikus portékája.

Kémények családi házakhoz

A melegvíz- és a fűtésszolgáltatás tervezésénél szem előtt kell tartani a ház lakóinak egészségét és a biztonságos üzemelést. Egy jó kémény ezt szolgálja. Hozzájárul az otthonos lakókörnyezet kialakításához, amikor egy kandalló vagy egy cserépkályha füstjét vezeti el. Független fűtési módot tesz lehetővé: ha műszaki hiba vagy áramkimaradás esetén leáll a hálózatos fűtés, akkor sem kell fagyoskodni a házban.

A kerámia- és fémkémény rendszerek számtalan felhasználási lehetőséget kínálnak. Biztonságosak, energiahatékonyak és a speciális tartozékokkal a hőhídmentes építési feltételeket is teljesítik.

kémények családi házakhoz

Kerámia bélésű kémény

kerámia bélésű kémény

A kerámia ellenáll a hőterhelésnek és a füstgázból kiváló agresszív anyagoknak.

Kerámia kéményrendszer alkotóelemek

kerámia bélésű kémény
termo légkürtős köpenytégla

Termo légkürtő

A Termo légkürtő biztosítja a szükséges égési levegőt kazánok, a kandallók vagy a cserépkályhák számára a fűtött helyiség levegőjétől függetlenül. Ennek köszönhetően a szellőztető berendezések, a páraelszívók, illetve a klímaberendezések nem zavarják meg a kazán,
a kandalló vagy a cserépkályha biztonságos működését.

Hőszigetelt könnyűbeton köpenytégla

A könnyűbeton köpenytéglában a beépített habbeton hőszigeteléssel hatékonyan kivédhető a hideg erek létrejötte, megfelelve ezzel az energiatakarékosság követelményeinek. A szellőzőkürtő hőszigetelése megakadályozza a kéménytest felületének léhűlését, és a nedvesség kicsapódását.

hőszigetelt könnyűbeton köpenytégla
W3G profilcső

W3G profilcső

 • W: NEDVESSÉGEL SZEMBENI ELLENÁLLÁSI OSZTÁLY
  A kéményrendszer alkalmas a nedves üzemre.
  Garantáltan érzéketlen a nedvességre.
 • 3: KORRÓZIÓÁLLÓSÁGI OSZTÁLY
  A kéményrendszer saválló.
 • G: KOROMÉGÉS-ÁLLÓSÁGI OSZTÁLY
  A kéményrendszer kiégésbiztos.
  Mindezek alapján a ma létező korszerű szilárd tüzelőanyagú fűtőberendezésekkel kiválóan
  használható – és Ön háztulajdonosként gond nélkül átválthat az olaj- és gázkazánról megújuló tüzelőanyagokkal üzemelő CO2 semleges főtőrendszerre, például pellettel vagy faaprítékkal üzemelő ill. biomassza fűtőkazánra

Termo köpenytégla

A normál kéményekben a köpenytéglákon keresztül a hidegtér irányába hőhíd alakul ki, az energia egy része elvész. A tetőn és az alapzaton keresztül elvesző energiát állítja meg a beépített habüveges szigetelőréteggel ellátott  köpenytégla. A hő így a házban marad.

termo köpenytégla

Kerámia kéményrendszer kiegészítők

Levegőkürt sapka

A levegőkürtő-sapka a Termo légkürtő aknájának lefedésére szolgál az ABSOLUT kéményrendszer kitorkolásánál, illetve véd a hó és viharos eső ellen.

levegőkürt sapka
esővédő sapka

Esővédő sapka

A torkolat lezárására felszerelt sapka kifejezetten a nedvesség behatolása ellen védi az ABSOLUT kéményrendszert, például heves esőzések esetén.

Kéménytámasz

Ez a kiegészítő építőelem megnöveli a kéményrendszer stabilitását és biztonságát. A támaszelemeket a szarufák fölé, alá vagy közé lehet felszerelni. Lehetővé teszik a teljes szarufa felület hőszigetelését, így megelőzhető a hőhidak kialakulása

kéménytámasz
steckadapter

Steckadapter

 Ha kémény és a füstgázcső vagy a kémény és az égési levegő csöve eltérő ármérőjű, ez a kis alkatrész igen nagy szolgálatot tesz. A steckadapter kiegyenlíti a méretkülönbségeket és biztonságos módon akadályozza meg a vezetékrendszer és a kémény közötti testrezgések átvitelét.

Szerelt fémkémény

A fém kéményrendszerei korszerű technológiával, kiváló minőségű saválló acél alapanyagból készülnek.

A fő jellemzőik:

 • méretpontosság,
 • könnyű szerelhetőség,
 • széleskörű alkalmazhatóság.

A fémkéményes palettán megtalálhatóak az egyhéjú és a szerelt szigetelt rendszerek, és már színes kivitelben is elérhetők.

szerelt fémkémény

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja