Fehér polisztirol – expandált (EPS) lemezek

Amit az expandált polisztirolról tudni érdemes

Az expandált polisztirol legfontosabb jellemzője a meglehetősen kicsi hő-vezetési tényezője, ami a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, s így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. Akárcsak a műanyag termékek többsége, az előállítást követően kismértékben zsugorodik. Ez a zsugorodási érték hagyományos tömbösítési eljárás alkalmazása esetén az első 90 napban mérhető, azt követően elhanyagolhatóan kicsi. A napjainkban használt korszerű tömbösítő berendezésekkel a méretállandóság jelentősen rövidebb idő alatt elérhető.

Anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak. Annak ellenére, hogy természetes, szerves vegyületeket tartalmaz, az expandált polisztirolhab nem korhad és nem rothad. Tartós ultraibolya sugárzás (pl. napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz. A helyesen beépített anyag felülete mindig eltakart, így védelméről csak a hosszú idejű tárolás esetén kell gondoskodni.

EPS a polisztirol, mint homlokzati hőszigetelő
polisztirol gyöngy zsákban

Mivel hőre lágyuló műanyag, nagyobb hőmérsékleten (+80 °C felett) romlik a terhelhetősége, méretállandósága. Ezért nem javasolt a tartósan +70 °C feletti hőmérsékletnek kitett helyeken való alkalmazása. Kisebb hőmérsékleten tetszőlegesen felhasználható.

Kémiailag semleges hatású, így a környezetbe jutva azt nem szennyezi, semmilyen élő környezetre, természetre káros hatást kifejtő anyagot nem tartalmaz. Baktériumoknak, gombáknak vagy fejlettebb élőlényeknek táplálékául nem szolgál. Nem tápláléka rovaroknak, rágcsálóknak, bár figyelemmel az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására – ha hozzáférnek -, hajlandóak beleköltözni, befészkelni abba. Ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk. A legújabb kutatások szerint a lisztkukac képes probléma nélkül lebontani.

A köznyelvben a polisztirol hab termékeket többféle néven ismerjük:

  • Nikecell és Hungarocell – Ezek a nevek valójában csak egy-egy gyártó által használt egyedi elnevezések a polisztirol hab termékeikre. Ezeken a márkaneveken keresztül ismerhetjük meg ezeket a termékeket.
  • EPS – Az „EPS” rövidítés a „expandált polisztirol” kifejezésre utal. Tulajdonképpen ez a hivatalos és általánosan elfogadott megnevezés a polisztirol habra, ami a gyártási folyamat során történő kiterjesztett, habosított polisztirolra utal.

Ezek a különböző nevek ugyanarra a anyagra utalnak, amely könnyű, szigetelő anyagként használható építkezésnél, csomagolásnál és egyéb alkalmazásoknál. Az „EPS” gyakran használt kifejezés a szakmai körökben, mivel pontosan leírja a polisztirol hab előállításának és tulajdonságainak folyamatát.

polisztirol EPS homlokzati hőszigetelő lemez

Az EPS hőszigetelő lemezek felragasztása

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu