Kertépítés és térburkolás

térburkolás és kertépítés

A térburkolás nagymértékű elterjedése különböző anyagi, szerkezeti és formai építéstechnológiai okokra vezethető vissza.

A színezett térkőburkolatok egyre jobban kiváltják az egyre inkább költségesebb nagyobb élő munkaigényű terméskő burkolatokat. A térburkoló termékeket nagy sorozatban magas szilárdsággal és méretpontossággal gyártják, ennek köszönhetően a kivitelezés sokkal könnyebb, ezáltal gyorsabb. Egymásba kapcsolódó formájuk miatt az oldalukon lévő súrlódási erők ellenállását az alapozásnak tudja átadni.

Éppen ezért a térburkoláskor nagyon fontos a megfelelő mélységű és szerkezetű alapozás elkészítése. A járműforgalomnak megfelelő alapozást kell alkalmazni, egyben a térburkoló elemek szerkezete és vastagsága ugyan ilyen jelentőséggel bír.

A burkolt felületek nagy előnye, hogy bármikor könnyedén felszedhetőek, az esetlegesen megsérült kövek könnyedén cserélhetőek. A burkolat fugáin keresztül a talaj levegőzése és vízháztartásának utánpótlása is megoldott. Esetleges gázszivárgás esetén a gáz könnyedén a felszínre juthat, így nem halmozódik fel a föld alatt, ezáltal észlelése is gyorsabb, a közeli fák gyökérzete nem károsodik.

A térburkolás menete

Tüköralap kiszedés

A térburkolás első mozzanata, hogy a lerakandó térburkolat alatt kiszedjük a szükséges földmennyiséget – a „tükröt”. A tükör mélysége a térburkolat végleges magasságától függ – abból kell visszaszámolni. Összmélységét a teherbíró réteg(ek), a térkő ágyazórétegének és a térkő magassága összessége adja.

Abban az esetben, ha mélyebben van a terület a kialakítandó térburkolat végső magassághoz képest, úgy kisebb a kitermelésből származó munkadíj, valamint a földet sem kell elszállítattni, főleg ha azt a területen nem lehet fölhasználni.

térburkolat tüköralap kiszedése
térkő szegélyezés

Térburkolat szegélyezés

A térburkolás következő lépése a betonszegélyek betonágyba rögzítése. A szegélyek lerakásánál érdemes figyelembe venni, hogy a kövek a szegély mentén milyen távolságra fognak kerülni. Ez esetben a gyári félköveket is használhatunk, és nem kell vágni az egész kövekből. Természetesen ez csak az egyenes vonalvezetésű szegélyek esetén igaz.

Amennyiben a kiválasztott térburkolatunknak egyenes az oldala – nincs rajta távtartó, akkor érdemes a szegélynek is ugyanezt az anyagot használnunk a még szebb végeredmény érdekében.

Térburkolat alapozása

A térkő burkolat akkor lesz tartós és helyesen kivitelezett, ha az adott hely talajviszonyaihoz, a tényleges teherbíráshoz, valamint a csapadékvíz elvezetéséhez megfelelően tervezzük. A burkolat megfelelő alapozás szükséges. A talaj szerkezete és a szükséges teherbírás határozza meg, hogy milyen vastagságú alapozás szükséges. Legnagyobb figyelmet az agyagtalaj kell hogy kapjon, mivel ennek a talajtípusnak a legrosszabb a vízelvezetése, és télen szerkezeti tömörségének köszönhetően a benne levő vízmennyiség nem tud hova tágulni. Az agyagtalaj esetében akár 60-70 cm alapozás is szükséges lehet.

Stabilabb alapozást úgy is elérhetünk, ha a burkolatunk alá terheléstől függően, (inkább gépjármű forgalom esetén) CKT (száraz beton) teherhordó réteget rakunk. Erre még az ágyazó homokréteg szükséges. Medencék köré is különösen ajánlott.

 

lapvibrátor térkő alapozás
térkő alapozás áttörések kialakítása

 

A tükör alsó szintjéig ki kell termelni a talajt. A művelet után az esetlegesen később kialakítandó öntözőrendszer, kerti világítás burkolat alatti áttöréseinek kialakítása szintén sok fejfájástól szabadíthat meg a későbbiekben. Használhatunk PVC csöveket, amivel kis befektetéssel nagy munkától kímélhetjük meg magunkat.

A kitermelést követően a talajt többször vibrolappal vagy vibrohengerrel tömöríteni kell. A térburkolás következő lépéseként a tükörbe egyenletesen zúzottkövet kell tölteni ami kötőanyagtól, agyagtól mentes kell, hogy legyen. Az alépítményt ezután vibrolappal ismét többszörösen 10cm-es rétegenként le kell tömöríteni ameddig a tömörsége nem lesz Trg: 95%-os. 

 

Térkőágyazat kialakítása

Az ágyazóréteg elkészítése

Az elkészített alapra terítjük a kétszer átrostált sódert, amit egy henger segítségével egyenletesen letömörítünk. Ezt aztán egy vezetősín és lehúzó vas segítségével síkba kell húzni. A vezetősín alá a homokot ujjal vagy kézéllel be kell tömöríteni. A vezetősín kivételét követően a helyeit homokkal ki kell tölteni, és egy kőműves kanál segítségével betömöríteni. A lehúzott homokágyazatra rálépni ezt követően már nem lehet. A lehúzott homokágyazat mivel még tömörödni fog, ezért ügyeljünk arra, hogy a későbbi burkolat szintje a vibrálás előtt 1-1.5 cm-rel magasabban kell, hogy legyen.

Térburkolat lerakása

A szintek beállítását követően elkezdhet a térburkoló kövek lerakása a fektetési mintának megfelelően – kötésben. A térburkolás közben a köveket magunk előtt rakjuk – néhány soronként gumikalapáccsal finoman össze kell ütögetni, hogy az esetleges elcsúszásokat elkerüljük.

A térburkolat lerakása közben figyeljünk a homokágyazat megfelelő minőségére, az esetleges hibákat kőműves kanál segítségével még könnyen korrigálhatjuk.

A térburkolásnál a köveket lehetőleg egy raklapról szedjük le és ne kezdjük bele másikba, mivel a vastagságuk a gyárban levő sablonok kopása miatt eltérő lehet, ugyanakkor színezett térkövek esetén érdemes a raklapok keverése az esetleges színeltérések így nem tűnnek fel – a gyártó ajánlása is ez.

Térburkolat lerakása
térburkolat bevágása

A térburkolat bevágása

A térburkolat széleinel gyakran előfordul, hogy kőroppantó vagy kővágó korong segítségével méretre kell vágni a térköveket. Vizes vágót is használhatunk amivel még pontosabb vágást végezhetünk, ráadásul így a vágás során por sem képződik.

A  vízelvezető folyókákat helyezzük habarcsba, vagy a térkövekből alakítsunk ki ennek megfelelő vízelvezető vápát.

Térburkolat vibrálása

A felesleges kavicsok eltávolítása után gumilapos lap vibrátort használva először a szegélyek mentén, majd a további terüleken egyenletesen végig kell menni legalább 5 alkalommal. A lapvibrátor működése közben ügyelni kell az esetleges kavicsok a gép alá kerülésére, mert ezek összekarcolják a frissen lerakott térburkolatot.

A vibrálást követően apró szemű száraz homokkal vagy kvarchomokkal többszörösen söpörjük be a fugákat.

A burkolt felület ezt követően, azonnal terhelhető.  A habarcsba rögzített folyókákat,  vápákat néhány napig óvjuk a terheléstől.

Rézsűkő – támfalak

A támfalkő/rézsűkő olyan építőanyag, amely széles körben alkalmazható a kertünkben. A sokoldalú felhasználásának köszönhetően a támfalkő megoldást nyújthat a kertünkben a kicsi domboldalak megtámasztására, teraszok és lépcsők kialakítására, valamint kerti építmények építésére is.

Növényekkel beültethető zaj- és szélvédő falak építéséhez, dombhajlatok, lejtők megerősítéséhez vagy akár lankás kert teraszának virágokkal való beültetéséhez használjunk rézsűköveket. A térburkolatokhoz hasonlóan ezek is betonból gyártott termékek, könnyen és gyorsan telepíthetőek.

 

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja