Grafitos polisztirol (EPS) hőszigetelő lemezek

A grafitos polisztirol lemezek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos, fehér polisztirollal szemben. Az alkalmazási terület és az alkalmazástechnológia ugyan az, így a grafitos lemez alkalmazásakor nem merülnek fel extra költségek. A grafit adalék hatására akár 25%-kal magasabb hőszigetelő képességgel számolhatunk azonos vastagság mellett, vagy ugyanazt a hőszigetelő képességet 20%-kal vékonyabb hőszigetelőlemez vastagsággal mellett érhetjük el.

Grafitos polisztirol (EPS) hőszigetelő lemezek
fényvisszaverő réteggel ellátott grafitos polisztirol hőszigetelő lemez

A grafitos hőszigetelés használata igazából akkor válik hangsúlyossá, ha kisebb vastagságú hőszigetelő lemezzel tudunk csak dolgozni. Például telekhatárra épített házak esetében a szomszédok és az építési hatóságok is beavatkozhatnak, ha a tervezett szigetelés „belóg” a szomszédos telekre. Szintén indokolt a használata, ha a szigetelés ablak káváknál történő befordulásánál az ablaktokok adottságaiból kifolyólag kevesebb a rendelkezésre álló hely.

Azonban a grafitos hőszigetelésnek van egy fontos hátránya is: sötét színéből következően sokkal inkább magába szívja a nap melegét. Ezért a tűző napra téve a felületi hőmérséklete gyorsan eléri a polisztirol termékek számára kritikus 80 Celsius fokot, ahol az anyag már deformálódik, olvad. A gyengébb minőségű termékeknél a probléma már alacsonyabb hőmérsékleten is jelentkezhet.

Az ilyen problémák kiküszöbölésére általában állványzatra rögzített árnyékoló hálót szoktak alkalmazni, illetve minimális felár mellett elérhetőek a felületi védelemmel (fény visszaverő réteggel) ellátott grafitos polisztirol lemezek.

A grafitos lemezek ragasztása is speciális ragasztóval történik, mivel a hagyományos polisztirol ragasztók nem megfelelőek hozzá.

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu