Falazás és födémrendszerek

Falazás

Egy épület építése esetén kiemelkedően fontos a megfelelő falazat kiválasztása. A komfortszint mellett az ingatlan érték- és időtállóságát is nagy mértékben befolyásolja a falazat típusa. A fal lehet téglából, betonból, Ytong téglából, fából és számos más egyéb anyagból.

A megfelelő falazó anyag kiválasztásakor olyan szempontokat kell mérlegelni, mint a falazóanyag:

 

 • hőszigetelő,
 • hőtároló,
 • hangszigetelő
 • és teherbíró képessége.
Falazás

Lényeges tulajdonságok

Hőszigetelő és hőtároló képesség

A falazat anyagának kiválasztáskor az egyik legfontosabb szempont a külső teherhordó falazatok hőszigetelő és hőtároló képessége. Egy építmény építesekor vagy vásárlásakor nem csak a vételi/bekerülési ár a mérvadó, hanem annak a fenntartási költsége is. A megfelelő falazat jelentősen csökkenti a hűtési és fűtési költségeket. A korszerű téglák egyik fő tulajdonsága a kíváló hőszigetelő képesség, viszont mivel ez javarészt a bennük található légréseknek köszönhető, ezáltal hőtárolóképességükből jelentősen veszítenek.

Hangszigetelő képesség

A falak hangszigetelő képessége fontos, ha az ingatlan magas hangszennyezésű helyen található. A falazó anyagok, mint a tömör égetett agyagtégla, biztosítják a legjobb hangszigetelést. A magas tömörségű falazó anyagokat nem, vagy csak kevésbé tudja rezgésbe hozni a hangterhelés. Ezen a  falazóanyagok hátránya, hogy kevésbé hatékony hőszigetelést nyújtanak – hőtároló képességük viszont magas a fajsúlyuknak köszönhetően. Fontos, hogy a hőtechnikai és akusztikai szempontok egyaránt érvényesüljenek.

Teherbíró képesség és nyomószilárdság

A falazat tartósságát számos tényező befolyásolja, de ami nagyon fontos, az a falazó anyag teherbíró képessége és a nyomószilárdsága.

Ezek kulcsfontosságúak a falazat stabilitásának biztosításában. A könnyű falszerkezetek általában kisebb teherbíró képességgel rendelkeznek, mint a nehéz falszerkezetek.

A nehéz szerkezetű falazatoknál kisebb teherbíró képességűek az alábbiak:

 • üreges tégla,
 • falazó blokk,
 • soklyukú tégla
 • légréteges falak.

Falazóanyag fajták

Tégla

Az egyik legkedveltebb falazó anyag. Könnyen rakható,  kedvező ár-érték arány,  jó hőszigetelő és hőtároló képesség jellemzi.

Tégla falazó anyag

Beton

Inkább lábazatok, pincék, aknák építésekor használt építőanyag blokkok formájában. Rossz hőszigetelő, nehezebben vakolható.

Beton falazó anyagok

Pórusbeton

A pórusbeton falazatok előnye, hogy nem kell vakolni, így rögtön glettelhető és egységes méretezése miatt könnyen rakható.

Pórusbeton falazó anyagok
Födém

Födém

Az építőiparban az egymás feletti szintek elválasztására és a teret felülről lezárására szolgáló vízszintes teherhordó szerkezetek kiemelkedő jelentőséggel bírnak.

Ezek a szerkezetek, amelyek közismerten a „plafonok” vagy „padlók” részei, sokféle formában és anyagból készülhetnek, és egy sor kritikus szempontot kell figyelembe venni az optimális teljesítmény és biztonság érdekében.

Ezeknek a vízszintes teherhordó szerkezeteknek először is meg kell felelniük a statikai követelményeknek. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenniük elviselni az épület súlyát, valamint az esetleges terheléseket, amelyek rájuk nehezedhetnek. A terhelés a felső szinten lévő épületrészek súlyát, a bútorzatot, az embereket és más terheléseket is magában foglalhatja. Emellett figyelembe kell venni az esetleges extrém terheléseket is, például földrengéseket vagy erős szélhatást.

A teherbírás szintén kritikus tényező, hiszen a vízszintes teherhordó szerkezeteknek képesnek kell lenniük arra, hogy megbirkózzanak a rájuk nehezedő terheléssel, anélkül hogy azok deformálódásához vagy károsodásához vezetne. Ennek érdekében megfelelő anyagokat és méretezést kell alkalmazni.

Az anyagválasztás is meghatározó tényező. A leggyakrabban használt anyagok közé tartoznak a beton, acél, fa és könnyűszerkezetes rendszerek. Mindegyiknek saját előnyei és korlátai vannak, és az épület tervezésekor a tervezőnek meg kell határoznia, hogy melyik anyag a legmegfelelőbb az adott alkalmazásra.

A vízszintes teherhordó szerkezetek tervezése és kivitelezése során tehát alapos figyelemmel kell lenni a statikai szempontokra, a terhelésekre és az anyagválasztásra. Azok a tervezők és építészek, akik ezen feladatokat hatékonyan kezelik, hozzájárulnak az épületek tartósságához és biztonságához, valamint az emberek komfortjához és biztonságához az épületekben.

A tökéletes födém áll:

 • a födémet hordó szerkezetből (gerendasor)
 • annak alsó héjazásából,
 • a mennyezetből
 • annak felső burkolásából,
 • a padozatból vagy kövezetből
 • a vakmennyezetből, melyet e célból iktatunk az egyes gerendák közé, hogy a hang áthatását két egymásfölötti helyiségből lehetőleg akadályozzuk valamint a padlásfödémnél a lakóhelyiséget a külső levegő hőmérsékletének változásaitól megóvjuk.

Alárendeltebb födémeknél, a gerendasort kivéve, a föntebb említett alkotórészek egyike vagy másika hiányozhat is.

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja