Szárazépítészet

Szárazépítészet | Gipszkarton rendszerek

A szárazépítészet gyors építkezési mód, amely nem jár különösebb hulladékokkal. Viszonylag tiszta építkezési mód, nincs szükség vizes módszerekre.

A gipszkarton lapok, maga a gipsz évszázadok óta használt környezetbarát építészeti anyag. A szárazépítészeti rendszereket a belsőpítészeti megoldások kivitelezésére – válaszfalak, álmennyezetek, tetőterek, esztrich padlók, vakolatok – használják. Kiváló hő- és hangszigetelést, tűz-, zaj-, sugárzás-, illetve káros kipárolgás elleni védelmet biztosítanak. Mindemellett szabályozzák az épület hőháztartását is. Így ár-érték arány szempontjából könnyen beláthajuk, hogy milyen jelentős előnyei vannak a gipszkarton használatának. Nem csoda, hogy több mint száz éve használják beltéri munkálatoknál, hiszen megfelelő kivitelezése kiváló minőséget eredményez elfogadható áron, éppen ezért különböző belsőépítészeti megoldások pótolhatatlan elemévé vált mára.

Gipszkarton

A gipszkarton utólag szerelt válaszfalak, álmennyezetek, előtétfalak, tetőtér beépítések burkolóanyagaként, illetve szárazvakolatként alkalmazható normál, impregnált és tűzgátló kivitelben egyaránt. Ennélfogva belsőépítészeti és egyéb esztétikai igények kielégítésére tökéletesen alkalmas.

A gipszkarton rendszerekhez leggyakrabban a 12,5 mm vastag lemezeket választják a kivitelezők. A tűzgátló lemezek a 15 mm vastag lemez beépítését is indokolják. A kivitelező szakemberek sokszor 2 rétegben építik be a gipszkarton lapokat, így a szerkezet jobban szigeteli a hangot, a hőt, illetve nagyobb teherbírással rendelkezik.

A gipszkarton melletti legfőbb érv a többi építőanyaggal ellentétben, hogy a kívánt szárazépítészeti megoldások gyorsabban és olcsóbban készülhetnek el, mint a hagyományos nedves építőanyagokkal.

gipszkarton

A gipszkarton további előnyei

 • Költségtakarékos: jóval kedvezőbb ár kalkulálható a nedves építőanyagokkal ellentétben. A profilokkal, csavarokkal és egyéb kiegészítőkkel is jobb áron juthatunk hozzá.
 • Időtakarékos: a gipszkartonnal könnyebb és gyorsabb a munka, nem mellesleg a szárazépítészeti jellege miatt például télen is lehet vele dolgozni, amikor a nedves építőanyagok alkalmatlanok.
 • Jó hang és hőszigetelő képességgel rendelkeznek.
 • A gipszkarton nem éghető anyag: a gipszmagban megkötött víz egy esetleges tűz esetén „beépített tűzoltóként viselkedik”.
 • A gipszkarton környezetbarát: sem az előállítása, sem a beépítése nem környezetszennyező.

A gipszkarton fajtái

gipszkarton fajták

Felhasználási területük alapján az egyes gipszkarton fajták lehetnek:

Normál gipszkarton
Álmennyezetek, válaszfalak, térelválasztók, előtétfalak készítéséhez
Falazott és monolit falszerkezetek száraz vakolataként
Tetőtér beépítéshez

Impregnált gipszkarton
Álmennyezetek, válaszfalak, térelválasztók, előtétfalak készítéséhez
Falazott és monolit falszerkezetek száraz vakolataként
Tetőtér beépítéshez
Vízálló gipszkarton: vizes helyiségekben történő használatra

Tűzgátló gipszkarton
A tűzálló gipszkarton tűzvédelmi előírásoknak megfelelő
Tűzvédelmi burkolatok készítéséhez
Tűzvédelmi aknafal készítéséhez
Tetőtér beépítések tűzvédelmi előírásainak megfelelő

Szárazépítészeti kiegészítők

gipszkarton álmennyezet kiegészítő

A profilok összeszereléséhez, a gipszakarton a profilra rögzítéséhez szükségesek egyébk kiegészítők.

A teljesség igénye nélkül néhány kiegészítő álmennyezet építéséhez:

 • keresztösszekötő
 • cd hossztoldó
 • függesztő pálca
 • direktfüggesztő
 • akkusztikus lengőkengyel
 • függesztő horgony
 • gyorsfüggesztő
 • rugós függesztő
 • L kötőelem

Rögzítő, szerelőelemek, csavarok:

 • opel csavar
 • beütő dübel
 • gipszkarton tipli
 • gipszkarton csavar

…….stb

Ezt követi a bandázsolás, a glettelés, a festés, tapétázás vagy a burkolás. Az így kapott eredmény egy szép, egyenletes szerkezet lesz, ami megfelelően hő és hangszigetel. Belsőépítészeti megoldásként gyakran készítenek különböző tárolóegységeket, polcokat, médiafalakat is gipszkartonból.

Szárazépítészet | csavarok, tiplik

Gipszkarton profilok

A gipszkartont úgynevezett profilra rögzítik, aminek segítségével álmennyezetek és válaszfalak készülnek, de vizes helyiségekben és tűzálló célra is használhatók a megfelelő anyagok.

A gipszkarton álmennyezetek és falak tartószerkezeteként faanyagot és horganyzott acélidomokat is használhat. A lapok acélprofilokra szerelésével stabilabb falszerkezeteket építhet, mint fából.

A négy fajta gipszkarton profillal minden gipszkarton szerkezetet rögzíteni tud lakásában.

Falaknál a gipszkarton lapok rögzítésére a „W” végződésű CW és UW profilok valók. Az UW profilok a tartószerkezet vízszintes elemei. Ezeket a födémre és a padlóra kell rögzíteni az építendő falszerkezet teljes hosszában. Fontos az is, hogy felszereléskor rezgésgátló szalagot, szivacs csíkot is használva rögzítse a plafonhoz és a padlóhoz ezeket a profilokat. Ezzel is jobb szilárdságú lehet az elkészülő fal.

Az UW profilokba kell felszerelni a függőleges falváz szerkezetet, a CW profilokat. A falszerkezet vastagságától függően ezek a profilok 50, 75 és 100 milliméter szélesek lehetnek.

A D végződésű profilokat pedig a mennyezetek készítésekor használja. Az UD profilok mennyezetek burkolásához, álmennyezetek készítéséhez kellenek. A mennyezethez való rögzítésre szolgálnak, ha pedig függesztett álmennyezet vagy rejtett világítás készül, akkor ezeket szereli fel a függesztő-pálcákra. Milyen további kiegészítőkre lesz még szüksége a gipszkartonozáshoz?

A gipszkarton álmennyezet tartóbordái a CD profilok. A gipszkarton lapokat ezekhez csavarozza majd.

Gipszkarton profilok

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja