Hőszigetelő anyagok

Polisztirol

Polisztirol. A hőszigetelő anyagok közül talán a legelterjettebb, legismertebb. Kétség kívül a legismertebb fajtája az expandált polisztirol, más néven EPS. Sokan fehér vagy normál polisztirol néven hívják, esetleg Nikecell vagy Hungarocell néven is ismert – bár ez a két utóbbi egy konrkét gyártó márkaneve.

Az expandált polisztirolhab legfontosabb tulajdonsága az igen jó hőszigetelő képesség, ami a zárt cellákban lévő levegőnek köszönhető. A bezárt levegő a cellákban marad, ennek köszönhetően az anyag hőszigetelő képessége az idő előrehaladtával nem csökken.

Azokon a helyeken, ahol nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve egy anyag, ott nagyobb nyomófeszültséggel jellemzett EPS terméket kell beépíteni. Ipari padlóban nagyobb nyomószilárdság szükséges, mint egy normál lakófunkciójú helyiség padozatában, amíg egy tető felett beépítésre kerülő EPS hőszigetelő anyag nagyobb terhelhetőségű, mint pl.: a szarufák között felhasználható anyag.

polisztirol EPS homlokzati hőszigetelő lemez
grafitos hőszigetelő lemez

Grafitos polisztirol

A normál polisztirol grafitőrleménnyel való dúsításával az EPS hőszigetelő tulajdonsága jelentős mértékben, nagyjából 23%-al nő. A kivitelezés folyamán különös figyelmet kell szentelni, hogy erős napfénytől védve legyen, mert hajlamos a deformálódásra, zsugorodásra az óriási hőterhelés miatt. Egyes gyártók éppen ezért a grafitos polisztirol hőszigetelő lemezek egyik oldalát reflexiós réteggel látják el, ami megvédi az anyagot a vakolásig.

Perforált polisztirol

Ha a polisztirolt perforálják – teljes keresztmetszetében, akkor anyagától idegen módon, de a páraáteresztő képessége jelentős mértékben nő megtartva a jó hőszigetelő képességét egyben. Természetesen grafitos verzióban is elérhető, illetve a reflexiós réteggel ellátott grafitos verzióban egyaránt.

A perforált polisztirol hőszigetelő lemezek a Baumit kínálatában érhetőek el – Baumit openTherm, Baumit OpenPlus (grafitos), és Baumit OpenReflect (reflexiós réteggel ellátott grafitos polisztirol hőszigetelő lemez)  – természetesen a mi kínálatunk részét is képezi.

Baumit-opentherm-openplus-openreflect-hőszigetelő lemezek
eps vs xps

XPS – extrudált polisztirol

A zártcellás polisztirol (XPS) speciális gyártási technológiával, extrudálással készül.
Anyagszerkezete homogénebb (nem golyócsákból, hanem „igazi” habanyagból áll), sűrűbb, keményebb és vízfelvétele kisebb, mint az EPS anyagoké.
Kitűnően alkalmazható lábazati, pince- és egyéb, talajszint alatti szigetelésekre, illetve több szempontból is fokozott igénybevételnek kitett, terhelt helyen (parkolóház, járható tetők, hűtőkamrák padlózata, egyéb…..).
Színe általában kék, sárga, narancs, fehér, vagy szürke.

Használd kalkulátorainkat! Számolj velünk!

homlokzati hőszigetelés kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu
Energetikai kalkulátor | hoszigetelesjoaron.hu