A polisztirol, mint hőszigetelő

Expandált polisztirol (EPS)

Az expandált polisztirol legfontosabb jellemzője a meglehetősen kicsi hő-vezetési tényezője, ami a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, s így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. Akárcsak a műanyag termékek többsége, az előállítást követően kismértékben zsugorodik. Ez a zsugorodási érték hagyományos tömbösítési eljárás alkalmazása esetén az első 90 napban mérhető, azt követően elhanyagolhatóan kicsi. A napjainkban használt korszerű tömbösítő berendezésekkel a méretállandóság jelentősen rövidebb idő alatt elérhető.

Anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak. Annak ellenére, hogy természetes, szerves vegyületeket tartalmaz, az expandált polisztirolhab nem korhad és nem rothad. Tartós ultraibolya sugárzás (pl. napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz. A helyesen beépített anyag felülete mindig eltakart, így védelméről csak a hosszú idejű tárolás esetén kell gondoskodni.

Mivel hőre lágyuló műanyag, nagyobb hőmérsékleten (+80 °C felett) romlik a terhelhetősége, méretállandósága. Ezért nem javasolt a tartósan +70 °C feletti hőmérsékletnek kitett helyeken való alkalmazása. Kisebb hőmérsékleten tetszőlegesen felhasználható.

Kémiailag semleges hatású, így a környezetbe jutva azt nem szennyezi, semmilyen élő környezetre, természetre káros hatást kifejtő anyagot nem tartalmaz. Baktériumoknak, gombáknak vagy fejlettebb élőlényeknek táplálékául nem szolgál. Nem tápláléka rovaroknak, rágcsálóknak, bár figyelemmel az anyag kifejezetten jó hőérzeti hatására – ha hozzáférnek -, hajlandóak beleköltözni, befészkelni abba. Ezért úgy kell beépíteni, hogy a hozzáférést meggátoljuk. A legújabb kutatások szerint a lisztkukac képes probléma nélkül lebontani.

 

EPS a polisztirol, mint homlokzati hőszigetelő

EPS80

A termék (színjel: 1 db piros csík) homlokzati hőszigetelő bevonatrendszerekben alkalmazott, pihentetett polisztirol keményhab. Használható elemes homlokzatburkolat mögött, vagy kérgesítve átszellőztetett légréssel, valamint lefele hűlő födém alsó síkján is. Készülnek belőle homlokzati díszítőprofilok, amelyeket a kivitelezés során kell végleges felületképzéssel ellátni.

EPS80-homlokzati-hőszigetelő-polisztirol-lemez

EPS 150 és EPS 200

Az EPS 150 és EPS 200 anyagot (színjel: 1 db, ill. 2 db fekete csík) olyan épületszerkezetekbe lehet hőszigeteléseként beépíteni, ahol a termékkel szemben nagyobb mechanikai igénybevétel lép fel. Kitűnően alkalmazható talajjal érintkező szerkezetekben (vízszigeteléssel védetten);

Talajon fekvő padlóban, lefele hűlő födémen, beton, vasbeton aljzat alatt; magastető esetén a födém külső oldali szigeteléseként, teherhordó szerkezet felett, a tetőfedéssel védetten; egyenes rétegrendű, egyhéjú, járható melegtetőben, extenzív és intenzív zöldtetőben; terasztetők, tetőparkolók, ipari padlók, járműterhelésnek kitett padlóknál. Lapostetők lejtéskorrekciós hőszigetelő elemei is készülnek EPS 150 anyagból.

Thermodam-EPS200-terhelheto-hoszigetelo-lemez

További alkalmazási lehetőségek:

 • EPS padlapok (OSB lemezre ragasztott)
 • EPS koszorú hőszigetelő elem (L alak)
 • EPS íves homlokzati hőszigetelő elemek (formázott)
 • EPS lejtésképző elemek (szögben vágott)
 • EPS csőhéjak (ívben vágott)
 • Lépéshang szigetelés – emelt hangszigetelő képesség (L2, L4, L5)
EPS-lejteskepzo-elem
EPS - Polisztirol golyók

A köznyelvben különböző néven ismert:

 • Nikecell, Hungarocell – ezek igazából egy-egy gyártó termékeinek megnevezése
 • EPS – expandált polisztirol – tulajdonképpen ez a hivatalos megnevezés
polisztirol gyöngy zsákban

Az EPS polisztirol alkalmazási lehetőségei

EPS30

Az EPS 30 anyagot (színjel: 1 db kék csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel egyáltalán nem lép fel, és burkolattal védve van, így pl. lefele hűlő födém alsó síkján, felfele hűlő födémen (belső térben, párnafák között), vagy könnyűszerkezetes külső falakban, födémekben és belső válaszfalakban. A termék felhasználható épületek közötti dilatáció kialakítására is.

Az EPS 30 anyagot (színjel: 1 db kék csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel egyáltalán nem lép fel, és burkolattal védve van, így pl. lefele hűlő födém alsó síkján, felfele hűlő födémen (belső térben, párnafák között), vagy könnyűszerkezetes külső falakban, födémekben és belső válaszfalakban. A termék felhasználható épületek közötti dilatáció kialakítására is.

EPS70

Az EPS 70 anyagot (színjel: 2 db kék csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben jelentős mechanikai igénybevétel nem lép fel. Alkalmazható külső oldali hőszigetelésként elemes homlokzatburkolat mögött, átszellőztetett légréssel; kétrétegű falazatban, átszellőztetett légréssel vagy a nélkül; lefele hűlő födém alsó síkján, belső térben, burkolat nélkül, vagy bennmaradó zsaluzatként; szarufák között, belső burkolattal védetten; kéthéjú hidegtetőben, átszellőztetett légréssel, valamint teherhordó szerkezet alatt, belső burkolattal védetten (páratechnikai ellenőrzéssel).

EPS100

ujhaz-eps-100-terhelheto-polisztirol-hoszigetelo-lemez

Az EPS 100 anyagot (színjel: 1 db sárga csík) olyan épületszerkezetekben lehet alkalmazni, ahol a termékkel szemben mechanikai igénybevétel lép fel. így ideális szigetelési megoldás talajjal érintkező épületszerkezetekben (vízszigeteléssel védetten); felfelé hűlő födémen, belső térben, esztrich, aljzatbeton alatt; talajon fekvő padlóban, lefele hűlő födémen, esztrich, aljzatbeton alatt; egyenes rétegrendű, egyhéjú, nem járható melegtetőben, extenzív zöldtetőben. Lapostetők lejtésképző és lejtéskorrekciós hőszigetelő elemei is készülnek az EPS 100 anyagból.

Grafitos EPS

Bachl-Extrapor-grafitos-polisztirol-hőszigetelő-lemez-EPS80

Egyre inkább elterjednek a grafitos EPS  termékek, melyeknek hőszigetelési képessége akár 23%-al jobb a hagyományos, fehér színű normál EPS-hez képest.

A grafitos polisztirolt színéből eredően védeni kell az erős napfénytől, az abból származó hőterhelés deformálhatja azt. Ezért egyes gyártók a grafitos polisztirol lemez egyik oldalát reflexiós réteggel látják el, ami visszaveri a napfényt, ezáltal megvédi a fokozott hőterheléstől a kivitelezési időszak alatt.

EPS-padlap

Lábazati hőszigetelés

A lábazati hőszigetelés kialakítására nagyobb szilárdságú, speciális, expandált polisztirolhab-anyagú, formahabosított hőszigetelő elemeket használnak, amelyek különösen kis vízfelvétele és kitűnő mechanikai tulajdonságai miatt alkalmazható.

Alkalmazásával elkerülhető a szigetelésvédő falazat elkészítésének időigényes munkafázisa, mert a termék a hőszigetelő funkciója mellett ezt a feladatot is ellátja. Homlokzati rendszerekben a rendszer ragasztó tapasszal rögzíthető, pincefalait szigetelt felületén pedig oldószermentes bitumenes ragasztóhabarccsal vagy poliuretán bázisú ragasztóval lehet felragasztani. Hosszú idejű vízfelvétele 2,0%-nál kevesebb, ezért vízszigeteléssel nem szükséges megvédeni.

A felületén bordázott formahabosított termékekre fokozott felületi bordázottságuk miatt jól tapad a vakolat, és a betonnal is szilárd habosított termék kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas.

A „pogácsás” kiképzésű padlófűtés rendszerlemez a speciális felületi kialakítása révén lehetővé teszi, hogy a padlófűtés csöveket speciális rögzítőelemek nélkül, gyorsan, méretpontosan lehessen elhelyezni. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy a fűtéscsövet az esztrich kellően körbefogja, így a hőleadás a lehető legjobb legyen.

Érdemes megemlíteni a lapostetők hőszigetelésére alkalmas EPS termékekek, valamint a könnyűbeton adalékanyagaként is felhasználható felületkezelt EPS polisztirolgyöngyöt is, melynek felhasználásával könnyű, jó hőszigetelésű megfelelő szilárdságú beton készíthető.

formahabosított-lábazati-hőszigetelő-lemez
felületén-bordázott-formahabosított-eps
pogacsas-eps-padlofutes-rendszerlemez
perforalt-polisztirol-homlokzati-hoszigetelo-lemez

További előnyök:

 • a perforált polisztirol lemez páraáteresztése megegyezik a kerámia-téglákéval (μ=10)
 • a legbiztosabb védelem a falak penészesedése ellen. Ugyanis a perforált polisztirol lemez a téglának megfelelő páraáteresztő tulajdonsága miatt kevésbé engedi a páralecsapódást a belső térben, ami a későbbiekben penészesedést okozhat.
 • A perforált polisztirol lemez egyesíti az ásványgyapot szigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma, valamint a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, mint a kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés, csiszolhatóság, alakíthatóság és a kisebb súly.
 • az építési nedvesség jóval gyorsabban távozik a falazatból
Baumit-openPlus-perforalt-grafitos-homlokzati-hoszigetelo-lemez

Perforált polisztirol homlokzati hőszigetelő lemezek:

Egyes gyártók teljes vastagságukban perforálják az EPS lemezeiket, ezáltal jó páraáteresztő képességet kölcsönöznek a terméknek.

A perforált polisztirol lemez, mint lehetséges kiváltó terméke a homlokzati kőzetgyapot lemeznek.

A perforált homlokzati hőszigetelő rendszer egyesíti az ásványgyapot hőszigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma, mellyel biztosítja a kiegyensúlyozott és kellemes beltéri klímát. Emellett a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, mint a kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés, csiszolhatóság, alakíthatóság és a kisebb súly.

További előnyök:

 • a perforált polisztirol lemez páraáteresztése megegyezik a kerámia-téglákéval (μ=10)
 • a legbiztosabb védelem a falak penészesedése ellen. Ugyanis a perforált polisztirol lemez a téglának megfelelő páraáteresztő tulajdonsága miatt kevésbé engedi a páralecsapódást a belső térben, ami a későbbiekben penészesedést okozhat.
 • A perforált polisztirol lemez egyesíti az ásványgyapot szigetelések előnyeit, mint a jó páraáteresztés és a természetes lakóklíma, valamint a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, mint a kedvezőbb ár, könnyű kivitelezés, csiszolhatóság, alakíthatóság és a kisebb súly.
 • az építési nedvesség jóval gyorsabban távozik a falazatból

Ezek kombinációja – pl. a grafitos perforált EPS lemez esetén – a jó páraáteresztő képesség mellett a hőszigetelő képessége is sokkal nagyobb a normál fehér lemezhez képest.

A grafitos (sötétszürke) homlokzati hőszigetelő táblák védőréteges verzióban is vásárolhatóak, így fokozottan ellenállnak a napsütésnek, megelőzvén az esetleges zsugorodást, deformálódást a kivitelezés előtt és alatt egyaránt.

A polisztirol nagy előnye, hogy rendkívül könnyű jó hőszigetelő képességű anyag. Felhelyezése nem nehéz, itt is követni kell a gyártó által előírt fázisokat.

A polisztirol homlokzati hőszigetelő lemezek égésgátló anyagok hozzáadásával készülnek. Kizárólag közvetlen nyílt lánggal történő érintkezés esetén égnek.

Vásárolj jóáron webshopjainkban!

hőszigetelés jóáron - az újház Debreceni út webhsop-ja
építőanyagjóáron.hu - az újHÁZ Debreceni út Kft webshop-ja