Tudnivalók a térkő karbantartásáról

Tudnivalók a térkő karbantartásáról

A térkő karbantartása ősszel - fuga pótlása

Tudnivalók a térkő karbantartásáról

Amennyiben télen-nyáron tetszetős, garantáltan évtizedekig tartó, a fagynak is maximálisan ellenálló talajburkolatot szeretnénk otthonunkba, akkor a térkő kétséget kizárólag az egyik legjobb választás lesz. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy amennyiben megőrizni szeretnék ennek a burkolóanyagnak a külcsínjét és tartósságát, ahhoz ebben az esetben is folyamatos karbantartásra és takarításra van szükség.

A térkő helyes lerakása szintén kimagaslóan fontos, de az utólagos teendők legalább ennyire lényegesek, hogy a burkolóanyag felülete az évek múlásával is ellenálló legyen az időjárás viszontagságaival szemben, ezzel megelőzve az olyan károk keletkezését, melyek visszafordíthatatlan állagromlást okozhatnak.

A térkövet is karbantartani kell

Sokan úgy gondolhatják, hogy a térkő a betonfelületekhez hasonlóan semmiféle karbantartást nem igényel.  Viszont a megjelenésnek, a természetes összhatásnak ára van. Anagy teherbírás, a speciális bevonatok és az egyéb tulajdonságok ellenére a térkövet is karbantartani szükséges, még ha nem is olyan mértékben, mint például egy fából készült felületet.

Nézzük meg, hogy milyen karbantartási és takarítási munkálatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a lerakott térköves felület szépségét minden előnyével együtt.

térkő fuga pótlása nagyon fontos

Az egyik legfontosabb a fuga pótlása

A térkő nem betonba, hanem puha homokba, illetve nagyon aprószemű sóderbe kerül lerakásra, hogy ellenálló legyen a fagykárokkal szemben. Ezért ez nem teljesen szilárd felület, dinamikusan mozog a környezetével együtt, így sem a nagy meleg, a sok csapadék, sem az erős fagy nem tud kárt okozni benne.

Éppen ezért a térkövek közti fugázáshoz nem szilárd anyagot, hanem homokot használnak, ami a rendszeres takarítás, az időjárás és az általános használat miatt az évek során lassacskán eltűnik a résekből. Ez sajnos hosszabb távon igen komoly problémákat idézhet elő, ennek megfelelően fontos a mielőbbi pótlás.

Ezt elmulasztva a térkövek közti puha közeg gyakorlatilag megszűnik, a kövek mozogni kezdenek, amitől összeérhetnek, koccanhatnak, sérülhetnek. Ezáltal nemcsak esztétikailag romlik az állaguk, hanem költséges javításra is szorulhatnak. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha legalább két-három évente homokat söprünk bele a résekbe, ezáltal a burkolat kellően tartós tud maradni.

A térkő jégtelenítése

Sokan nem tudják, hogy a térkövet is lehet jégteleníteni, sőt sokkal egyszerűbb, mint a betonfelületet, csak a megfelelő anyagot kell hozzá használni. A kalcium-kloridra épülő anyagokat használjunk, melyek sem a térkövet nem károsítják, és a környezetünkre, és az élővilágra nézve sem gyakorolnak semmiféle negatív hatást.

A térkövek többsége egyébként jól ellenáll a hagyományos sónak is – amit sok esetben alkalmaznak jégoldásra –, használata azonban mégsem javasolt, mert évek elteltével már látható lesz a hatása. Figyeljünk erre oda, nagyon sok kellemetlen karbantartási munkát és esetleges cserét kerülhetünk el ezzel a későbbiekben.

Zöldhulladékot ne hagyjunk a térburkolaton!

A térkő tisztán tartása alapvető elvárás, hogy a felület megőrizhesse színét. Kulcsfontosságú, hogy soha ne hagyjunk semmiféle zöldhulladékot a térburkolaton. A probléma ott kezdődik, amikor a falevelek lehullanak, majd a nedves időjárás hatására szerves anyagok oldódnak ki belőlük, melyek elszínezik a térkövet annyira, hogy azt később még magasnyomású mosóval sem lehet letakarítani, mert beleivódik a felületbe, a legapróbb résekbe is. A lehulló levelek kapcsán főleg a magas csersavat tartalmazó növények – például diófélék – levelei okozhatnak maradandó elszíneződéseket.

térkő tisztítása magasnyomású mosóvaltérkő tisztítása magasnyomású mosóval

A térkő és a magasnyomású mosó

A térkő takarításához érdemes évente legalább két alkalommal magas nyomású mosót is használni - átmosni a felületet, hiszen a folyamatos közlekedéssel és a levegőben szálló porral rengeteg szennyeződés kerül a burkolat felületére, amit az eső sem képes leáztatni róla.
A magasnyomású mosó ideális megoldás akkor is, ha erőteljes mohásodás tapasztalható, és szeretnénk megszabadulni a kosz mellett az élősködőktől is. Amennyiben kifejezetten szeretjük fugák mohásodását – ilyenkor legalább nem kell utántölteni a kis réseket, akkor a akkor ez a megoldás felejtős. Viszont ez esetben a fugák között nem tud elszivalkodni a csapadék…….

a megálló víz a térkő süllyedéséhez vezet

Vízből is megárt a sok

A túl sok víz nem feltétlenül előnyös a térkő számára. Ahol a víz meg is áll, ott iszaposodás veszi kezdetét, mely előbb vagy utóbb a térkövek megsüllyedéséhez, ezáltal egyenetlenségek kialakulásához vezethet.

Elszíneződéseket eredményezhet az is, ha például a térkőre csöpög vagy folyik a kerti csap, esetleg a virágcserepekből szivárog az öntözővíz. Ez általában rengeteg sót és ásványi anyagot tartalmaz, melyek felépülnek a térkő felszínén, és véglegesen fakíthatja a térkő színét. Ebben az esetben csak a cserével oldható meg a javítás.

Amennyiben kérdésed lenne, keresd Kollégánkat és készséggel válaszol minden felmerülő kérdésedre!

Kövess minket a Facebookon!

Keresse munkatársainkat bizalommal

John Doe

Bacskai Zs.

Az Ön személyes Tanácsadója


Üzenet

Kérdése van? Hívjon minket +36 42 450 460

Állunk rendelkezésére. Írjon nekünk
Széchenyi Terv Plusz