Támfal a kertben

Kerti támfal építése

Kerti támfal építése

 

A domborzati viszonyok miatt hazánkban a legtöbb kertnek van némi lejtése, vagy emelkedése valamilyen irányban. Tulajdonképpen ez lehet érdekesebb is a tökéletesen vízszintes kerteknél. A lejtős telket célszerű tagolni térkőből, vagy rézsűkőből készült támfalakkal, és az elkülönülő részeket összekötni pl. térkövezett lépcsőkkel.

Támfal a kertben

A lejtős kertek lehetséges megoldásai

 

Járda síkja melletti emelkedő

 

A kapubejárótól a bejárati ajtóig általában szeretnénk akadály mentesen, minél kevesebb lépcsőt megmászva eljutni. Ha a szintkülönbség méterenként 8 – 10 cm-nél nagyobb, akkor viszont a téli csúszásveszély miatt elkerülhetetlen a lépcsőfokok beiktatása. A lépcsőfokokat lehet térkövekkel burkolni, ezeknek általában enyhén érdesített a felületük.

A járda síkjánál magasabban fekvő területekről az eső rámoshatja a talajt a járdára, ezt a jelenséget a szintkülönbség nagyságától függően többféle módszerrel előzhetjük meg:

5 és 15 cm közötti a szintkülönbség esetén: a térkő szegélyt kiemelhetjük a térkő síkja fölé úgy, hogy 25 vagy 30 cm magasságú szegélyt építünk be, ami a 10 – 15 cm vastag betonágyból még bőven kiáll. Ilyen esetben a szegély melletti terület nem emelkedhet túl hirtelen, mert akkor hirtelen lezúduló csapadék esetén átcsaphat a térkőszegély felett. Az enyhe lejtőket is célszerű minél előbb pázsitfűvel betelepíteni.

15 cm és 120 cm közötti a szintkülönbség esetén: a térköves járda mellé tehetünk beton támfal elemeket – ami más néven rézsűkő vagy támfalkő. A rézsűkövek előnye, hogy könnyen és gyorsan beépíthetők, és nagyon stabil falat képeznek. Hátrányuk, hogy a szélességük miatt minimum 40 cm-t elvesznek a mellettük lévő lejtős területből. A rézsűköveket is érdemes beültetni olyan növényekkel, amelyek gyorsan gyökeret eresztenek, és megakadályozzák, hogy a talaj rámosódjon a járda térköveire. A térkihasználás szempontjából még jobb megoldás, ha a szintkülönbség áthidalására falat építünk, pl. téglahatású térkövekből. A max. 60 cm-es falmagasságnál még nem kötelező, de célszerű az első sort betonba ágyazni.

120 cm feletti a szintkülönbség esetén: masszív, vasalt betonalapra helyezett rézsűkőből épített támfal építése javasolt. Nagyobb lesz a támfal teherbírása, ha a rézsűkövet úgy építjük be, hogy az emelkedő irányába kapjon -5% dőlést.  

 

A támfal építésének szabályai

Amennyiben a fal magasság nem magasabb 2 méternél, úgy saját magunk is különösebb szaktudás nélkül vállalkozhatunk a feladatra, mepspórolható a szakmunka díja.

A kerti támfal építéséhez szükséges építőanyagok

Beton támfalelemre (rézsűkő) biztosan szükségünk lesz.  A különböző gyártók által forgalmazott rézsűkövek egy négyzetméternyi felületre számított anyagigénye jellemzően 18 db. A két méternél alacsonyabb kerti támfal építéséhez ezen kívül csak homok és kavics kell. Amennyiben a fal több mint egy méter magas, akkor földnedves betonra is szükség lesz.

A kerti támfalelemek alapjának elkészítése, a támfal rakása

Először is számoljuk ki, mennyi támfalelemre lesz szükségünk. Zsinór segítségével jelöljük ki a sávalap nyomvonalát a rézsűkő szélességében. 
A lefektetés mikéntje nagyban függ a fogadótalaj szerkezetétől, egy kötöttebb talaj egészen másképp viselkedik, mint ahogy mondjuk a homok. Az első sor rézsűkövet mindenképpen mélyebbre kell süllyesztenünk a végleges talajszinttől, nagyjából a rézsűkő 1/3 magasságáig.

támfal rézsűkő  Leier Luna rézsűkő támfal építéséhez


Néhány sor magasságig elégséges lehet a sávalapba öntött kavics döngölve, kb. 20cm vastagságban a rézsűkő aljához képes pluszban, de e felett – már csak a támfal súlya miatt is célszerű beton sávalapot készítenünk – amit be is kell vasalni. Ebben az esetben a sávalap csak egyben tud mozogni – nem törhet el, tehát maga a felépítmény is egy egységként mozogni – nem tud szétcsúszni, megsüllyedni szakaszosan.
A támfal dőlésszögét mi tudjuk meghatározni oly módon, hogy minél hátrébb toljuk a következő sort az alatta lévő sorhoz képest, annál tompább szöget kapunk, de ezt úgy is maga a domborzat fogja meghatározni, de általánosságban elmondható, hogy a rézsűköveket az alsóbb sorhoz képest a feléig helyezzük – így a növényeknek is marad elég élettér.

Semmelrock Flori részűkő vörösbarna  támfal virágokkal

 
Fontos, hogy a sávalap kiszedésekor ne szedjünk ki több földet, mint maga a rézsűkő/sávalap szélessége, és ezt követően mindig csak annyi földet távolítsunk el, amennyi a következő sor lerakásához szükséges.
Ügyeljünk arra is, hogy a kezdősor mindenképpen vízszintben legyen, vagy minimális szögben a támfal irányába befelé dőljön max. 5% szögben! A rézsűkövek helyükre kerülésekor töltsük fel őket termőfölddel és tömörítsük be azt, akárcsak a következő sor lehelyezése előtti szakaszt.
A legfelső sort érdemes mindig valamennyivel magasabbra hagyni, mint a fenti talajszint, ezzel el tudjuk kerülni, hogy a fenti szintről a föld állandóan rámosódjon egy eső alkalmával. (ha nem eleve tovább emelkedik a fenti szint)

Támfal sávalap készítése  támfal szerkezet építése

2 méternél magasabb kerti támfal építése

A két méternél magasabb támfal építését már célszerű gyakorlott szakemberre bízni. Magas támfalak építésekor már 2 méterenként az egy oszlopban elhelyezkedő rézsűköveket be kell tölteni betonnal, amit be is kell vasalni.  A magasságtól (és ebből adódóan a támfal súlyától ) függően az alapként szolgáló betonréteg vastagságát is növelni kell. Minél magasabb a támfal, annál inkább nagyobb a támfalra nehezedő föld és víz nyomása. Sokkal jobban számít a föld szerkezete, ezért érdemes talajmechanikai vizsgálatot is végeztetni a megfelelő sávalap készítéséhez és építész/statikussal eleve megterveztetni magát a támfalat.

Törvényi szabályozások a támfal építésével kapcsolatban

A telek természetes terepszintjének tartós, végleges jellegű megváltoztatása a telekhatárok melletti 3 méteres sávon belül, valamint a telek egyéb részén 1 métert meghaladóan, 3 m magasságig, csak a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet I melléklet 11. p, II melléklet 6. és a III melléklet 7. pontjai alapján végezhető el, függetlenül attól, hogy ezt rézsűvel vagy támfallal oldjuk-e meg. Az ennél magasabb támfalakat, csak komoly méretezés alapján, és házilagosan nem kivitelezhető vasbeton szerkezetekkel lehet kialakítani. Ehhez külön terveket kell készíttetni és engedélyeztetni!

A rézsűköveken túl - megoldások támfalra

A rézsűkövek mellett építhetünk csak betonból használhatunk nagyobb termésköveket, vagy választhatjuk az egyre elterjedtebb gabion támfal megoldást is.

Gabion támfal

Amennyiben vízfolyásos, meredek kertoldalakat szeretnénk megtámasztani, vagy nagyobb szintkülönbségű támfalakat betonmunka nélkül kialakítani akkor az ún. gabion támfal lehet a megoldás. A gabionok az építés helyszínén kővel megrakott acéldrót szerkezetek, melyek a tömegüknél fogva biztosítják a meredek rézsűk állékonyságát. A gabion szerkezetek gyorsan és gazdaságosan építhetők minden körülmények között, és különösen alkalmasak a rézsűk stabilizálására a hegyes vidékeken és kedvezőtlen talajadottságú területeken. A gabion támfalak rugalmasak, ugyanakkor a bekövetkező talajmozgások nem okoznak teherbíró képesség csökkenést a már megépült támfalszerkezetekben, ellentétben a merev betonszerkezetű támfalakkal, ahol repedések, törések és végül a támfal tönkremenetele következhet be. A gabion szerkezetből épült támfalak tehát gazdaságos és attraktív alternatívái a betonból épülő támfalaknak. A gabion támfalakon egy-két év alatt a növényzet megtelepül, de tervezetten, válogatott növényfajokkal is beültethetők. Alkalmazásuk ezért számos előnyt jelent a más típusú szerkezetekkel szemben. A gabion szerkezetre nagyfokú vízáteresztő képesség a jellemző, ezért szükségtelen - a betonszerkezeteknél elkerülhetetlen - hátszivárgó, drénhálózat építése. A talajjal érintkező felületeken nagy vízáteresztő képességű geotextíliát kell fektetni, így a kövek közötti hézagok nem tömődnek el. A támfal költsége 25-40%-kal kevesebb, mint a betonszerkezetű támfalaké.

Bejegyzésünk elérhető FaceBook csoportunkban is a logóra kattintva:

Légy tagja a Facebook Térkő--zösség csoportunknak!

A legújabb hírekért, akciókért látogasd meg Facebook oldalunkat!

Facebook #hazcentrum - Látogasd meg Facebook oldalunkat!

Keresse munkatársainkat bizalommal

John Doe

Bacskai Zs.

Az Ön személyes Tanácsadója


Üzenet

Kérdése van? Hívjon minket +36 42 450 460

Állunk rendelkezésére. Írjon nekünk
Széchenyi Terv Plusz